„Da, Hamas a fost finanţat de guvernul Israelului în încercarea de a slăbi Autoritatea Palestiniană condusă de Fatah”, a afirmat șeful diplomației europene.
Guvernele conduse de Benjamin Netanyahu au mai fost acuzate de opozanți și de o parte a presei internaționale că au susținut Hamas, permițând finanțarea acesteia din Qatar, acuzații negate de premierul israelian.
Înființată în 1987, gruparea Hamas conduce Fâșia Gaza din 2007 în urma unui scurt război civil împotriva mișcării Fatah, condusă de Mahmoud Abbas. În ultimii ani, enclava a primit ajutoare în valoare de milioane de dolari din partea Qatarului, ceea ce a dus la apariția acuzațiilor că Benjamin Netanyahu a contribuit la finanţarea Hamas.
Totodată, Josep Borrell a insistat pentru crearea unui stat palestinian, ca soluție pentru conflictul israeliano-palestinian.
„Noi credem doar că o soluţie cu două state impusă din exterior ar aduce pacea, chiar dacă, şi insist, Israelul îşi reafirmă refuzul (acestei soluţii) şi, pentru a o împiedica, a mers până la a crea el însuşi Hamas. Dacă nu intervenim cu fermitate, spirala urii şi a violenţei va continua din generaţie în generaţie, din înmormântare în înmormântare”, a spus Borrell.
Premierul Benjamin Netanyahu a respins public joi ideea înființării unui stat palestinian ca parte a unui plan de după războiul din Fâșia Gaza, precizând că a transmis acest punct de vedere și Statelor Unite.
Liderul american Joe Biden, care a avut vineri o discuție la telefon cu Netanyahu, a afirmat însă că soluția existenței celor două state – israelian și palestinian – nu este imposibilă, cât timp Netanyahu este încă premier.
Potrivit președintelui american, există anumite „tipuri” de soluție cu două state care ar putea fi acceptabile pentru prim-ministrul Israelului.
Foto: Profimedia