„Suntem într-un punct de inflexiune care trebuie să ne conducă să ţinem piept Rusiei şi trebuie să jucăm un raport de forţă pentru a-i proteja pe francezi, pe europeni. Convingerea noastră este că trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina”, a insistat Stephane Sejourne.
Şeful diplomaţiei franceze a acordat acest interviu după declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a apreciat marţi, la Praga, că este „necesar” ca aliaţii Ucrainei să fie scuturaţi şi îndemnaţi să „nu fie laşi” în faţa unei Rusii „de neoprit”.
Preşedintele Macron a mai spus că „îşi asuma responsabilitatea” pentru recentele sale afirmaţii controversate cu privire la posibilitatea de a trimite soldaţi occidentali în Ucraina pentru sprijin şi misiuni necombatante.
În ceea ce priveşte trimiterea de trupe, majoritatea ţărilor occidentale au făcut deja cunoscut faptul că nu iau în considerare absolut deloc un astfel de scenariu.
Întrebat despre declaraţii făcute de şeful statului francez, Sejourne a răspuns că „trebuie să contracarăm Rusia fără a porni război împotriva Rusiei, este cadrul pe care l-a stabilit preşedintele republicii (…), iar cadrul cobeligenţei nu trebuie atins”.
„Nu am depăşit niciodată stadiul cobeligenţei şi nu o vom face. Franţa vorbeşte într-un cadru puţin diferit, este o putere dotată (cu arme nucleare). Cred că Franţa poate vorbi cu Rusia de la egal la egal. Mesajele care au fost trimise de Franţa şi de europeni sunt un element al unui raport de forţă cu Rusia”, a adăugat Sejourne.
„Dacă Ucraina cade, probabil că Rusia va avea nişte veleităţi, iar dacă Rusia are veleităţi, este un risc de război; vor exista consecinţe în cascadă şi nu am prea multe speranţe de la Uniunea Europeană (…), trebuie să evităm acest scenariu”, a mai spus el.