Tajani a afirmat că oficialul guvernamental francez a insultat Italia prin aprecierile negative la adresa premierului Meloni.

Darmanin declarase postului de radio RMC că Giorgia Meloni este „incapabilă să rezolve problemele migraţiei pentru care a fost aleasă”.

Ministrul francez a acuzat-o pe aceasta că şi-a „minţit” alegătorii că poate pune capăt crizei.

Ştirile despre comentariile lui Darmanin au apărut în timp ce Tajani se pregătea să plece spre Paris, unde urma să se întâlnească cu omologa sa franceză, Catherine Colonna. Vizita își propunea să amelioreze relaţiile bilaterale dintre Roma și Paris, care deveniseră în ultima vreme tot mai dificile.

Franţa a publicat rapid o declaraţie prin care încerca să asigure Italia de disponibilitatea pentru cooperare, însă Tajani nu a mai luat avionul spre Paris.

„Insultele la adresa guvernului şi a Italiei pronunţate de ministrul G. Darmanin sunt inacceptabile. Acest lucru nu este în spiritul în care trebuie abordate problemele europene comune”, a scris șeful diplomației italiene, într-un mesaj publicat pe Twitter.

O sursă din aparatul guvernului francez a dezvăluit că se încearcă găsirea unei modalităţi de a retracta cele spuse de ministrul Darmanin.

După ce Meloni a ajuns la conducerea guvernului din Peninsulă, Italia s-a confruntat cu o creştere abruptă a numărului de migranţi. Peste 42.400 au ajuns anul acesta în țară, faţă de aproximativ 11.220 în perioada corespunzătoare de la începutul lui 2022.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News