„Strategia ce constă în a furniza ajutor Ucrainei cu picătura nu mai funcţionează”, a spus Kuleba în timpul unei vizite la Vilnius. „S-a terminat (cu această strategie) şi, dacă lucrurile continuă după cum se derulează în prezent, aceasta nu se va termina bine pentru noi toţi”, a adăugat Kuleba în timpul unei conferinţe, la finalul unei întrevederi cu omologii săi francez, lituanian, leton şi eston.
„Decizii slabe: mai mult război”
Şeful diplomaţiei ucrainene a îndemnat la „o aprovizionare fără restricţii şi la timp cu arme şi muniţii pentru a se asigura că Ucraina va învinge Rusia”.
Dmitro Kuleba a mai precizat că transferarea pe teritoriul ucrainean a unor antrenamente militare conduse de Occident, a unor servicii de mentenanţă a armelor, precum şi a producţiei de echipamente militare ar crea mai multă logistică pentru ţara sa.
Ministrul ucrainean de externe i-a invitat pe toţi cei care se îndoiesc că războiul ar putea depăşi frontierele Ucrainei „să se trezească şi să citească cărţile de istorie”. Aceasta ar ajuta „să fie evitată o situaţie în care veţi trebui să luaţi decizii la o scară complet diferită a tragediei pentru a vă apăra propriile sate, oraşe şi teritorii”.„Decizii slabe: mai mult război. Decizii puternice: sfârşitul războiului. Este simplu”, a declarat el.
De aceeași părere a fost și ministrul lituanian al afacerilor externe. Gabrielius Landsbergis a subliniat că aliaţii occidentali ai Ucrainei „ar trebui să traseze linii roşii pentru Rusia”, nu pentru ei înşişi şi „să nu excludă nicio formă de sprijin pentru Ucraina”, făcând ecou recentelor declaraţii ale preşedintelui francez.
De asemenea, ministrul lituanian s-a declarat „fericit că drapelul ucrainean este alături de (drapelul) francez cu această ocazie”.
Europenii și americanii s-au delimitat de poziția franceză
La sfârşitul lui februarie, Emmanuel Macron a declarat că trimiterea în Ucraina a unor trupe terestre „nu ar trebui exclusă” în numele unei „ambiguităţi strategice” şi că totul va fi făcut pentru ca Rusia lui Vladimir Putin că piardă acest război.
Până acum, europenii şi americanii s-au delimitat de poziţia franceză, însă Emmanuel Macron, care a organizat săptămâna trecută o conferinţă internaţională de sprijin militar pentru Ucraina, o consideră necesară pentru a relua „iniţiativa” în faţa Moscovei.
Potrivit ministrului francez al afacerilor externe Stephane Séjourné, Occidentul nu-şi poate asuma „riscul unei victorii ruse în Ucraina, pentru că aceasta va avea un preţ foarte ridicat pentru noi toţi. Pentru că noi ştim bine că Rusia nu se va opri aici”, a adăugat el. „În acest cadru, trebuie astăzi să nu ne interzicem nimic în termeni de noi acţiuni”, a precizat Séjourné.
Anaximene • 09.03.2024, 11:52
Asa se face, dle Kuleba. Daca Occidentul taie laba Ursului , atunci muscatura acestuia va fi fatala (o nucleara cadou, livrata Kievului sau chiar mai la vest) Atunci ramane solutia ruperii unei ghiare... Moderatie in toate este secretul reusitei! Rusii sa fie batuti, dar nu prea tare !
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 09.03.2024, 18:34
Anaximene • 09.03.2024, 11:52
Asa se face, dle Kuleba. Daca Occidentul taie laba Ursului , atunci muscatura acestuia va fi fatala (o nucleara cadou, livrata Kievului sau chiar mai la vest) Atunci ramane solutia ruperii unei ghiare... Moderatie in toate este secretul reusitei! Rusii sa fie batuti, dar nu prea tare !
Din păcate... Dacă Churchill era ascultat în 1945, nu se ajungea aici. Dar n-a fost.