Într-un interviu acordat sâmbătă pentru AFP, Borrell a spus că „tragedia” care are loc în Afganistan trebuie să-i determine pe europeni să se doteze cu o capacitate militară de intervenție, pentru a face față viitoarelor crize care amenință să se declanșeze în Irak și Sahel.
Țările occidentale au fost nevoite să organizeze de urgență evacuarea propriilor cetățeni și a colaboratorilor afgani, după ce guvernul a căzut, iar talibanii au cucerit Kabulul înainte de retragerea ultimilor militari americani, programată pentru data de 31 august.
„Nimeni nu a cerut părerea europenilor”
Potrivit lui Borrell, în prezent mai există circa 200 de agenți afgani care așteaptă să pătrundă pe aeroportul din Kabul, iar acest lucru „nu este ușor”, din cauza filtrelor de securitate.
„Mai întâi, trebuie să treacă de controalele talibanilor, apoi de cele americane, extrem de restrictive. Am cerut deja o mai bună coordonare. Americanii vor să scoată 60.000 de persoane din Afganistan înainte de sfârşitul lunii. Matematic, aceasta este imposibil”, a mai spus șeful diplomației UE, într-un interviu pentru publicația americană El Confidencial.
Vineri, mai mulți aliați ai NATO au cerut americanilor să-și amâne plecarea. Beneficiind de 6.000 de militari, ei au preluat controlul asupra aeroportului din Kabul, de unde sunt organizate evacuările.
În acest context, Josep Borrell a spus că Uniunea trebuie să mizeze pe o așa-numită „autonomie strategică”.
„Ne-am dori să avem capacitatea de a acționa prin noi înșine, să avem o forță militară capabilă să se mobilizeze așa cum nord-americanii și-o mobilizează pe a lor”, a afirmat acesta.
„Ceea ce se petrece acum în Afganistan este o tragedie. Marea întrebare este: pentru ce s-a întâmplat așa? (…) Regret mult modul în care s-au petrecut lucrurile. Dar nimeni nu a cerut părerea europenilor. (…) Acest nou scenariu pune fără îndoială probleme de leadership la nivel mondial și cred că este o ocazia de a consolida conceptul și politica activă de autonomie strategică europeană”, a concluzionat Josep Borrell.