Crin Bologa, procurorul şef al DNA, anunța în urmă cu aproape o lună că, după cele 60 de zile de stare de urgență, au fost deschise 33 de dosare penale care vizează achizițiile de echipamente medicale. Numărul dosarelor înregistrate de la declararea stării de urgenţă privind achiziţiile publice a crescut la 48, iar 38 sunt în lucru, potrivit SpotMedia.ro.
În aceste 38 de dosare avem suspiciuni că s-a încălcat procedura de achiziții publice cu foloase necuvenite pentru anumite persoane și s-au achiziționat mărfuri neconforme cu exigentele UE sau cu destinația lor. Cele mai multe sunt sesizări din oficiu, din presă, de la cetățeni și din alte mijloace specifice.
Crin Bologa:
Procurorul şef al DNA precizează că sunt două paliere: „achiziții publice legate de pandemie și cele în general. Pentru că, profitând de starea de urgență, s-au făcut achiziții publice și în alte domenii unde noi avem suspiciuni de fapte penale”.
de lei reprezintă valoarea contractelor de achiziţii publice din perioada pandemiei anchetate de DNA.
„Valoarea contractelor, nu a prejudiciilor pe care le cercetăm se ridică la aproape 800 de milioane de lei. În cazul mărfurilor neconforme se poate aprecia că prejudiciul e total, precizează şeful DNA.
Putem avea infracțiuni asimilate celor de corupție sau corupție pură, mită, trafic de influență, în legătură cu achizițiile publice. Acolo sumele sunt procente – 18%, 5-10 %, în funcție de persoanele implicate. Avem dosare cu 2 milioane de lei, cu 15 milioane de lei, cu 4 milioane de euro.
Crin Bologa:
De când a fost declarată starea de urgență, au fost înregistrate 568 de dosare penale, între care 48 în legătură cu Covid-19, punctează Crin Bologa.
Finanţările publice acordate partidelor sunt în atenţia DNA
DNA a deschis şi dosare cu privire la subvențiile date de statul român partidelor politice și la modul de cheltuire a acestor subvenții. Avem în lucru dosare importante, cu persoane importante, cu prejudicii importante, afirmă procurorul-șef DNA.
Cert e că la nivelul DNA facem cercetări cu privire la subvențiile date de statul român partidelor politice și la modul de cheltuire a acestor subvenții. Să vedem dacă banii au fost cheltuiți în conformitate cu prevederile legale și nu în interesul unor persoane individuale.
Crin Bologa:
Procurorul şef al DNA a amintit că dosarul Drăghici, al fostului trezorier al PSD, a fost trimis în judecată, însă sunt și altele. „Există pe rol dosare in rem unde se verifică cheltuirea banului public dat ca subvenție partidelor politice”, spune Crin Bologa.
Şeful DNA a mai spus că 500-600 de dosare ale DNA, care depăşesc 100.000 de euro, ar putea ajunge la Parchetul European, condus de fosta şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi, mai arată SpotMedia.ro.