„Gaze pentru iarna aceasta avem. Avem un contract cu Romgaz şi, de asemenea, cu Petrom pentru diverse cantităţi. În condiţiile în care iarna viitoare va fi o iarnă similară cu precedentele, nu estimăm să fie probleme”, a precizat Crețu, care a adăugat că „e nevoie de aproape o mie de gigacalorii, iarna, doar pentru blocurile care sunt conectate la sistemul central”.
„E foarte uşor de vorbit doar de planuri, dorinţe, hidrogen şi regenerabile etc. Dar realitatea este că majoritatea sau peste jumătate din energia primară se consumă în încălzire şi în răcire. Gazul este o foarte mare componentă. Ce înseamnă pentru România să avem propriile rezerve de gaze? Este extraordinar(…) avem proiecte pentru a dezvolta noi centrale pe gaze.care vor echilibra sistemul energetic”, a afirmat Creţu.
Potrivit șefului ELCEN, pentru Bucureşti este nevoie de proiecte bine gândite, cu o trecere parţială pe resursa geotermală.
„Eu nu văd astăzi o schimbare totală. Da, dacă stăteam pe o rezervă de geotermal cu o sută şi ceva de grade sub Bucureşti, poate luam în calcul, dar când ştim că vorbim de 50, poate 60 de grade Celsius, evident că este nevoie şi de gaz. şi nu toată lumea este la sistemul centralizat. Soluţia pentru viitor este de a gândi gazul aşa cum s-a mai spus, în combinaţie sau integrat într-un format hibrid cu celelalte tehnologii (…)”, a explicat Claudiu Crețu.
Despre cum vor trece bucureștnii iarna, șeful Elcen a precizat. „Realitatea este că, şi în iarna asta, vor mai fi colo-colo avarii. Realitatea este că, şi anul acesta, funcţionăm cu CET-uri din anii 64, dar avem proiecte, sunt în evaluare şi sperăm în cel mai scurt timp să lansăm licitaţii, astfel încât în 3-4 ani, 5 ani să putem avea centrale noi”.