Prigojin, ale cărui tirade frecvente pe rețelele de socializare dezmint rolul său limitat în război ca șef al organizației paramilitare Wagner, îi acuză deschis de luni de zile pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, și pe generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al armatei ruse, de incompetență crasă.
Dar vineri, el a respins pentru prima dată, într-o înregistrare video difuzat pe Telegram de serviciul său de presă, raționamentele de bază ale Rusiei pentru invadarea Ucrainei, la 24 februarie anul trecut, pe care Moscova o numește „o operațiune militară specială”.
Prigozhin, the leader of the Wagner group, is now saying that all of the publicly stated reasons for the Russian full-scale invasion of Ukraine are false. In fact, after plundering the Donbas for eight years, the Russian elite got greedy and wanted more: https://t.co/jzsFQL8LzT
— Anne Applebaum (@anneapplebaum) June 23, 2023
„Nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun pe 24 februarie… Ministerul Apărării încearcă să înșele societatea și pe președinte și să ne spună o poveste despre cum a existat o agresiune nebună din partea Ucrainei și că plănuiau să ne atace cu întregul NATO”, a declarat Prigojin, calificând versiunea oficială drept „o poveste frumoasă”.
„Războiul a fost necesar (…) pentru ca Șoigu să poată deveni mareșal, (…) pentru ca el să poată obține o a doua medalie de «Erou» (al Rusiei). Războiul nu a fost necesar pentru a demilitariza sau denazifica Ucraina”, a mai afirmat liderul și fondatorul grupului paramilitar.
Așezat pe un scaun și cu un steag negru uriaș al Wagner în spatele său, Prigojin a mai susținut că războiul a fost necesar și pentru a îmbogăți elita conducătoare care, a spus el, nu era mulțumită de potențialul comercial al unei părți din provincia ucraineană Donbas. Controlul acestei provincii, alcătuită din regiunile Donețk și Luhansk, a fost preluat de Moscova încă din 2014 prin intermediul unei forțe separatiste pe care a susținut-o continuu.
„Obicetivul a fost de a împărți bunurile materiale (din Ucraina)”, a spus el.
„Au existat furturi masive în Donbas, dar ei voiau mai mult”, a mai afirmat șeful Wagner
Contrazicându-l chiar și pe Putin
Organizația Wagner a fost vârful de lance al cuceririi de către Rusia a orașului ucrainean Bahmut, care a avut loc luna trecută, iar Prigojin s-a folosit de succesul său pe câmpul de luptă – obținut cu costuri umane enorme – pentru a critica public Moscova, bucurându-se de o aparentă impunitate.
Cu toate acestea, el nu l-a criticat pe președintele Vladimir Putin, de al cărui sprijin depinde în cele din urmă.
În schimb, ultima sa afirmație contrazice în mod direct raționamentul oficial al lui Putin, care a declarat, atunci când și-a trimis tancurile în Ucraina, că a făcut-o pentru a demilitariza și „denazifica” o țară ce reprezenta o amenințare pentru Rusia, acuzație negată de Kiev.
Aceasta este o narațiune pe care autoritățile ruse o apără cu amenzi sau pedepse cu închisoarea pentru cei pe care îi acuză că răspândesc „minciuni” despre conflict.
Nu a existat un răspuns imediat din partea Ministerului rus al Apărării, care a ignorat plângerile anterioare ale lui Prigojin, cel puțin în public, notează Reuters. De asemenea, nici Kremlinul nu a reacționat, preeșdinția rusă refuzând și în trecut să comenteze ieșirile șefului Wagner.
Cu toate acestea, Putin a susținut un ordin al Ministerului Apărării, căruia Prigojin i se opune, conform căruia grupurile de mercenari precum Wagner trebuie să semneze contracte prin care să se pună sub controlul ministerului până pe data de 1 iulie.
Unii analiști ruși speculează că Prigojin are ambiții politice și că ar putea ținti să îl înlocuiască pe Șoigu, o idee pe care acesta a minimalizat-o întotdeauna.
Joi, Prigojin l-a acuzat pe șeful Statului Major, generalul Gherasimov, că l-a mințit pe Putin și poporul rus cu privire la amploarea pierderilor și a eșecurilor rusești în Ucraina.
În înregistrarea video de vineri, el a spus că Moscova ar fi putut ajunge la un acord cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de izbucnirea conflictului, că războiul este un dezastru pentru Rusia și că zeci de mii de vieți ale unor tineri au fost sacrificate inutil, inclusiv membri ai celor mai capabile forțe ale Rusiei.
Descriindu-i pe cei mai importanți comandanți ai armatei ruse ca pe niște proști care beau vodcă și coniac și care mănâncă caviar, Prigojin a afirmat că efortul de război al Rusiei este împiedicat de corupție.
„Ne scăldăm în propriul nostru sânge”, a spus el. „Timpul se scurge rapid”, a adăugat șeful Wagner.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina