Acesta se află de zeci de ani în fruntea listei israeliene cu cele mai căutate persoane. Nu se ştie cum şi dacă atacul recent va afecta negocierile de încetare a focului aflate în desfăşurare la Doha şi Cairo.

Un oficial de rang înalt al Hamas nu a confirmat dacă Deif era prezent în clădirea din zona umanitară şi a calificat acuzaţiile israeliene drept „absurde”.

„Toţi martirii sunt civili şi ceea ce s-a întâmplat a fost o escaladare gravă a războiului genocidar, susţinut de ajutorul american şi de tăcerea lumii”, a declarat Abu Zuhri pentru Reuters.

O figură misterioasă

Liderul militar al Hamas, Mohammed Deif, este o figură misterioasă, care a vorbit rar şi nu a apărut niciodată în public, dar care a supravieţuit la cel puţin şapte tentative de asasinat israeliene.

Urcând în ierarhia Hamas timp de 30 de ani, Mahommed Deif a dezvoltat reţeaua de tuneluri a grupării şi tehnica în fabricarea bombelor. El este considerat responsabil pentru moartea a zeci de israelieni în atentate sinucigaşe.

Israelul a ripostat prin acţiuni militare în Gaza care au ucis peste 38 000 de palestinieni, potrivit autorităţilor medicale din Gaza.

În lunile care au trecut de când Israelul şi-a lansat campania de represalii după raidul condus de Hamas la 7 octombrie, se crede că Deif a condus operaţiunile militare din tunelurile şi străzile lăturalnice din Gaza, alături de colegi de rang înalt.

El şi alţi doi lideri Hamas din Gaza au format un consiliu militar format din trei persoane care a planificat raidul din 7 octombrie, cel mai sângeros atac din istoria de 75 de ani a Israelului.

Raidul „Potopul Al-Aqsa”

După atac, guvernul premierului Benjamin Netanyahu a promis să îi ucidă pe cei trei: Yahya Sinwar, liderul Hamas în Gaza, Deif, şeful aripii militare, şi Marwan Issa, adjunctul său, care a fost declarat ucis de Israel în martie.

Într-o înregistrare audio difuzată în timp ce Hamas lansa mii de rachete pe 7 octombrie, Deif a numit raidul „Potopul Al-Aqsa”, indicând că atacul a fost o răzbunare pentru raidurile israeliene asupra moscheii Al-Aqsa din Ierusalim.

O sursă apropiată Hamas a declarat că Deif a început să planifice operaţiunea în mai 2021, după un raid asupra celui de-al treilea loc sfânt al islamului, care a înfuriat lumea arabă şi musulmană.

La acea vreme, Israelul i-a acuzat pe palestinieni că încearcă să incite la violenţă în Ierusalim. Complexul se află pe platoul Oraşului Vechi, numit de musulmani al-Haram al-Sharif sau Sanctuarul Nobil, în timp ce evreii îi spun Muntele Templului.

Luarea cu asalt a complexului moscheii, care a fost mult timp un focar de violenţe pe teme de suveranitate şi religie în Ierusalim, a contribuit la declanşarea a 11 zile de lupte în acel an între Israel şi Hamas.

Nu apare niciodată în public

Există doar trei imagini ale lui Deif: una la vârsta de 20 de ani, o alta cu el mascat şi o imagine a umbrei sale, care a fost folosită la difuzarea înregistrării audio pe 7 octombrie.

Deif, în vârstă de 58 de ani, vorbeşte rar şi nu apare niciodată în public. Prin urmare, atunci când canalul de televiziune al Hamas a anunţat că acesta urma să vorbească în acea zi, palestinienii au ştiut că se pregătea ceva important.

„Astăzi, furia al-Aqsa, furia poporului şi a naţiunii noastre explodează. Mujahedini (luptători), astăzi este ziua voastră pentru a-l face pe acest criminal să înţeleagă că timpul său s-a încheiat”, a spus Deif în înregistrare.

Statele Unite şi alte ţări occidentale desemnează Hamas – care a jurat să distrugă Israelul – drept organizaţie teroristă.

Două creiere, o singură minte

Sursa apropiată Hamas a declarat că decizia de a pregăti atacul din 7 octombrie a fost luată în comun de către Deif, care a condus aripa armată a Hamas, cunoscută sub numele de Brigăzile al-Qassam, şi Sinwar, dar este clar că Deif a fost arhitectul. „Există două creiere, dar există o singură minte”, a declarat sursa, adăugând că informaţiile despre operaţiune erau cunoscute doar de câţiva lideri Hamas.

O sursă de securitate israeliană a declarat că Deif a fost direct implicat în planificarea şi în aspectele operaţionale ale atacului.

Planul conceput de Deif a implicat un efort prelungit de disimulare. Israelul a fost făcut să creadă că Hamas, un aliat al Iranului, duşmanul declarat al Israelului, nu este interesat de declanşarea unui conflict şi se concentrează în schimb pe dezvoltarea economică în Gaza, unde a preluat puterea în 2007.

Dar, în timp ce Israelul a început să ofere stimulente economice muncitorilor din Gaza, luptătorii grupării erau antrenaţi şi instruiţi, adesea în văzul armatei israeliene, a declarat sursa apropiată Hamas.

„Având în vedere orgia ocupaţiei şi încălcarea legilor şi rezoluţiilor internaţionale şi având în vedere sprijinul american şi occidental şi tăcerea internaţională, am decis să punem capăt la toate acestea”, a spus el.

Are o diplomă în științe

Născut ca Mohammad Masri în 1965 în tabăra de refugiaţi Khan Younis, înfiinţată după războiul arabo-israelian din 1948, liderul militant a devenit cunoscut sub numele de Mohammed Deif după ce s-a alăturat Hamas în timpul primei Intifade (revoltă palestiniană), care a început în 1987.

El a fost arestat de Israel în 1989 şi a petrecut aproximativ 16 luni în detenţie.

Deif are o diplomă în ştiinţe de la Universitatea Islamică din Gaza, unde a studiat fizica, chimia şi biologia. El a condus comitetul de divertisment al universităţii şi a jucat pe scenă în comedii.

Surse Hamas au declarat că Deif şi-a pierdut un ochi şi a suferit răni grave la un picior într-una dintre încercările de asasinat ale Israelului din trecut.

Supravieţuirea sa, în tot acest timp conducând aripa armată a Hamas, a făcut ca unii palestinieni să îl privească precum un erou popular.

Soţia sa, fiul său în vârstă de 7 luni şi fiica sa în vârstă de 3 ani au fost ucişi de o lovitură aeriană israeliană în 2014.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News