Administrația spațială americană consideră că aceasta este periculoasă pentru sateliți, inclusiv pentru sistemul de navigație GPS, folosit pe telefoane, dar și pentru astronauți, atât cei americani, cât și cei ruși și chinezi, aflați în spațiu.

Apreciere pentru sprijinul oferit Ucrainei

Nelson a spus că i-a mulțumit premierului Marcel Ciolacu pentru susținerea puternică pe care România o oferă Ucrainei.

„În primul rând, i-am mulțumit premierului pentru faptul că România a luat o poziția așa puternică în sprijinul Ucrainei. Evident, sunteți vecini cu Ucraina, așa că este foarte important pentru voi. Dar este important și pentru întreaga lume liberă că Ucraina să rămână liberă, altfel vom avea o problemă serioasă dacă Rusia va cuceri Ucraina”, a spus vineri Bill Nelson, fost senator și astronaut american, aflat la Observatorul astronomic din Capitală.

Foto: Bill Nelson, șeful NASA
Sursa: Hepta

„Arme nucleare în spațiu. Este absolut de neconceput”

Acesta a spus că nu ar trebui duse arme nucleare pe orbită.

„Am mai vorbit cu premierul despre multe alte lucruri despre care m-ați auzit discutând aici. Parte a programului spațial este dacă Rusia va face ce a amenințat, respectiv amplasarea uneia sau mai multe bombe atomice în spațiu, atunci asta ar însemna trecerea unei linii roșii”, a declarat Bill Nelson, șeful NASA.

„Nu numai că ar amenința orice satelit de acolo, pentru că detonarea unei arme nucleare în spațiu ar face ca acea radiație să prăjească toate navele spațiale, dar ar și prăji astronauții noștri, cosmonauții ruși care sunt cu noi pe Stația Spațială Internațională și taikonauții chinezi (astronauți –n.r.)”, a adăugat el.

„Este absolut de neconceput că se gândesc la punerea de arme nucleare în spațiu”, a completat acesta.

„Cred că România ar trebui să se înscrie vocal, în media, pentru a presa Rusia să nu treacă acea linie roșie de a pune arme nucleare în spațiu. Și cred că și alți prieteni ar putea avertiza Rusia să nu pună arme nucleare în spațiu”, a conchis administratorul NASA.

Foto: Propulsorul unei rachete spațiale rusești
Sursa: Roscosmos

Rușii și sateliții au testat rachete ce distrug sateliți din spațiu

O altă problemă la care s-a referit acesta o reprezintă „gunoiul cosmic”, constituit din sateliți nefuncționali, dar și din resturile unor sateliți ruși și chinezi distruși cu rachete de către țările respective în teste militare.

Șeful NASA a precizat că statele sau companiile care lansează noi sateliți ar putea fi obligate să aibă pe aceștia destul combustibil pentru ca aceștia să reintre în atmosferă și să ardă sau să ajungă în sudul Pacificului.

Urmărește-ne pe Google News