“Dezbaterea robustă este în centrul democraţiilor noastre, dar la fel este şi respectul reciproc. I-aş încuraja pe toţi aliaţii să dea dovadă de respect reciproc, să fie calmi şi să aibă o abordare măsurată”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
“Pentru a contribui la reducerea tensiunilor, dezamorsarea tensiunilor, detensionarea situaţiei, este important să ne concentrăm pe tot ceea ce ne uneşte”, a mai spus șeful NATO.
Criza diplomatică dintre cele două țări s-a adâncit, după ce Olanda l-a expulzat sâmbătă seara pe ministrul Familiei Fatma Betül Sayan Kaya și a refuzat să autorizeze o vizită şefului diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu.
Aproximativ 1.000 de manifestanţi s-au mobilizat în faţa Consulatului turc din Rotterdam, pentru a apăra venirea ministrului, dar au fost dispersaţi de poliţia olandeză.
Participarea miniştrilor turci la mitinguri vizând să promoveze în diaspora tucă un vot ”da” la referendumul de la 16 aprilie cu privire la consolidarea puterilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a condus, în ultimele săptămâni, la schimburi dure între Ankara şi mai multe capitale europene.
În Olanda, acest incident are loc înaintea alegerilor legislative, prevăzute miercuri, în care partidul deputatului antiislam Geert Wilders este creditat de ultimele sondaje imediat în urma partidului premierului Mark Rutte.
Citește și:
- Olanda le cere cetăţenilor săi din Turcia să dea dovadă de prudenţă și să evite zonele aglomerate
- Tensiuni Turcia – Olanda | Proteste violente în Rotterdam și în fața ambasadelor olandeze din Turcia
- Premierul olandez refuză să prezinte scuze Turciei, Erdogan amenință: „Vor plăti pentru acţiunilor lor în multe feluri”