„Ucraina nu este acolo, pentru că ei (ucrainenii) nu pot negocia dintr-o poziție de forță în acest moment”, a declarat liderul olandez în timpul unui discurs în fața Parlamentului European la Bruxelles.
Și, a adăugat el, „trebuie să facem mai mult pentru a ne asigura că, prin schimbarea traiectoriei acestui conflict, ei vor fi capabili să ajungă în această poziție de forță”.
De la sosirea sa în fruntea NATO, la începutul lunii octombrie, Mark Rutte a insistat să ofere Ucrainei mijloacele, în special militare, pentru a se afla într-o poziție de forță în fața Rusiei, în cazul deschiderii negocierilor de pace.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, care își va prelua mandatul lunea viitoare, a promis în timpul campaniei sale electorale să pună capăt conflictului dintre Ucraina și Rusia în mai puțin de 24 de ore.
El și-a acordat de atunci mai mult timp, dar negocierile ar putea începe în curând, în special datorită unei întâlniri între Trump și președintele rus Vladimir Putin.
Sursa: NATO
Vineri, Kremlinul a anunțat că Putin este „deschis contactelor” cu Donald Trump fără condiții prealabile, salutând dorința președintelui american ales de a „rezolva problemele prin dialog”.
De asemenea, Rutte i-a îndemnat pe europeni să cheltuiască mai mult pentru apărare în fața amenințării ruse, cu mult peste nivelul actual, inclusiv să reducă o „mică parte” din cheltuielile sociale în Europa.
Cele 32 de țări NATO s-au angajat în 2014 să aloce cel puțin 2% din Produsul Intern Brut cheltuielilor militare, însă doar 23 dintre ele au atins acest obiectiv anul trecut.
Șeful NATO a refuzat să stabilească un nou obiectiv, dar a reiterat că nivelul de 2% este „departe de a fi suficient”.
„Suntem în siguranță acum, dar nu și peste patru sau cinci ani”, a avertizat el.
„Deci, dacă nu o faceți, începeți să învățați rusa sau mergeți în Noua Zeelandă”, a ironizat el deputații europeni.