„Invazia brutală a președintelui Putin în Ucraina provoacă morți și distrugeri în fiecare zi. A șocat lumea și a tulburat ordinea internațională. Timp de mai multe luni, am fost expuși listei lungi de minciuni a Rusiei: au spus că nu plănuiau să invadeze Ucraina, dar au făcut-o, au spus că își retrag trupele, dar au trimis mai multe, au spus că protejează civilii, dar îi ucid.
Fac cereri absurde în legătură cu laboratoare biologice și arme chimice în Ucraina. Este încă o minciună. Suntem îngrijorați că Moscova ar putea organiza o operațiune sub steag fals care ar putea include arme chimice”, a declarat Jens Stoltenberg marți, 15 martie, în cadrul unei conferințe de presă organizată cu o zi înainte de o reuniune extraordinară a miniștrilor apărării NATO pe tema conflictului din Ucraina.
🔴 LIVE SOON (15:00 CET)
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) March 15, 2022
Pre-ministerial press conference ahead of #NATO #DefMin
📍 @NATO HQ, Brussels https://t.co/t9v9SGOD2b
Declarațiile șefului NATO vin în contextul în care Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite s-a reunit vineri cu un singur subiect pe ordinea de zi: acuzațiile Moscovei că Statele Unite ar finanța activități militare de dezvoltare a unor arme biologice în laboratoare din Ucraina.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a vorbit despre răspândirea necontrolată a unor agenți biologici în întreaga Europă, în vreme ce omologa sa americană, Linda Thomas-Greenfield, a acuzat că totul este un pretext găsit de Moscova pentru a justifica lansarea unui presupus atac cu arme biologice ori chimice asupra unor zone populate din Ucraina.
Stoltenberg: China ar trebui să se alăture restului lumii, să condamne puternic invazia Ucrainei
Totodată, șeful NATO a subliniat din nou că Ucraina are dreptul la apărare, amintind că în ultimii ani aliații au antrenat trupe ucrainene și au trimis aici echipamente importante, inclusiv drone, muniție, rachete antitanc.
De asemenea, Jens Stoltenberg a precizat din nou că „sarcina NATO este să apere toți aliații” și că un atac asupra unui aliat „va fi primit cu o reacție colectivă din partea întregii Alianțe”.
Întrebat dacă NATO are dovezi că China ar fi furnizat până acum Rusiei orice fel de asistență în contextul războiului din Ucraina, șeful NATO a afirmat doar că Beijingul ar trebui să condamne, la rândul său, invazia Ucrainei.
„China ar trebui să se alăture restului lumii, să condamne puternic invazia Ucrainei de către Rusia. China are obligația, ca membru în Consiliul de Securitate al ONU, să respecte legea internațională și să condamne invazia Ucrainei de către Rusia. Nu ar trebui să susțină Rusia. Monitorizăm cu atenție orice semn de susținere de la China pentru Rusia”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina