„Vaccinarea obligatorie este ultimă soluție și se aplică numai atunci când toate opțiunile fezabile pentru îmbunătățirea ritmului vaccinării au fost epuizate”, a declarat reprezentantul OMS într-o conferință de presă.
Problema vaccinării obligatorii anti-COVID a fost adusă tot mai mult în discuție în ultimele săptămâni, pe fondul creșterii numărului de infectări în Europa, în valul 4 al pandemiei, alimentat de tulpina COVID, dar și ca urmare a apariției noii variante Omicron, despre care se spune că va alimenta valul următor.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pe 1 decembrie că răspândirea bolii și ritmul slab de imunizare în unele părți ale UE fac ca varianta vaccinării obligatorii să fie un răspuns politic demn de luat în discuție.
De altfel, Austria a anunțat deja că începând din februarie 2022 va impune vaccinarea obligatorie pentru întreaga populație, iar o măsură similară ar putea lua și Germania. Alte state au introdus obligativitatea imunizării doar în cazul unor categorii profesionale.
Totodată, în contextul creșterii numărului de infectări în Europa, reprezentantul OMS a făcut un apel pentru protejarea copiilor, în prezent la categoria de vârstă 5-14 ani fiind înregistrată cea mai mare creștere a numărului de infectări.
„Purtarea măștilor, folosirea ventilației, precum și testarea regulată ar trebui să fie norme în toate școlile primare, iar vaccinarea copiilor ar trebui să fie discutată și luată în considerare la nivel național, pentru a proteja școlile”, a mai spus Hans Kluge.
De asemenea, reprezentantul OMS a precizat că toate țările ar trebui să continue lupta cu varianta Delta a coronavirusului, pentru că asta ar putea contribui în viitor și la învingerea tulpinii Omicron.
„Omicron este în atenția noastră, se răspândește și avem motive să fim îngrijorați și precauți. Dar problema acum este Delta și modul cum acționăm astăzi împotriva Delta va însemna o victorie împotriva Omicron mâine”, înainte ca numărul cazurilor să escaladeze masiv, a adăugat Kluge.
Foto: Dumitru Angelescu