„Lumea se adună la Paris pentru a celebra puterea sportului. Pentru a aduce speranţa. Pentru a transcende culturile. Pentru a uni popoarele. Pentru a promova respectul reciproc şi fair-play-ul. Acestea sunt şi idealurile Naţiunilor Unite. În spiritul Armistiţiului Olimpic, fac un apel la toată lumea să depună armele. Pentru a construi punţi. Pentru a încuraja solidaritatea. Şi să tindem spre obiectivul final: pacea pentru toţi”, a transmis Guterres printr-un mesaj video care va fi difuzat în timpul ceremoniei de deschidere, programată vineri, 26 iulie.

Le doresc mult succes atleţilor olimpici şi paralimpici. Ne inspiraţi să visăm mai mult. Fie ca flacăra olimpică să lumineze calea către o lume a păcii şi armoniei”, a mai precizat șeful ONU.

Tradiționala rezoluție a ONU privind „Armistițiul Olimpic” a fost adoptată de Adunarea Generală în luna noiembrie. Aceasta prevede depunerea armelor din a şaptea zi înainte de începerea Jocurilor Olimpice şi până în a şaptea zi după încheierea Jocurilor Paralimpice.

Măsura își are originea în tradiția „ekecheiria” din Grecia antică și care impunea oprirea tuturor ostilităților în perioada Jocurilor Olimpice.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News