Cuprins:
Secretarul Apărării a evidențiat investițiile majore făcute în ultimii patru ani în forțele armate americane. Acesta a subliniat că armata SUA este formată din voluntari talentați din toate mediile, aceasta fiind cel mai mare atu strategic al țării.
Provocări de securitate națională
Austin a explicat că procesul de promovare în armata americană este ,,necruțător prin necesitate și prin design”. El a adăugat: ,,Nu ne coborâm standardele. Iar cei care vor să ni se alăture trebuie să-și ridice nivelul”.
Discursul a abordat și principalele provocări de securitate cu care se confruntă SUA, inclusiv:
- Coerciția din partea Republicii Populare Chineze
- Agresiunea Rusiei lui Putin
- Amenințările din Iran și Coreea de Nord
- Grupările teroriste
- Autocrații din întreaga lume
Austin a declarat că SUA ,,s-a opus lui Putin, Coreei de Nord, Iranului, Hamas și Hezbollah, și s-a opus autocraților și bătăușilor din întreaga lume”.
Video: Momentul în care forțele ucrainene lovesc mai multe elicoptere militare rusești în Strâmtoarea Kerci (lângă Peninsula Crimeea).
Sursa: Serviciul de Securitate al Ucrainei
Realizări ale Departamentului Apărării
Secretarul a evidențiat mai multe realizări ale Departamentului Apărării în ultimii patru ani:
- Reînnoirea alianțelor și parteneriatelor
- Abordarea provocării reprezentate de China
- Sprijinirea Ucrainei împotriva agresiunii ruse
- Susținerea dreptului Israelului la autoapărare
- Investiții în capabilități militare
- Îngrijirea personalului militar
- Apărarea valorilor americane
Austin a subliniat creșterea bugetului apărării, menționând că acesta va crește cu peste 100 de miliarde de dolari în anul fiscal 2025 comparativ cu proiecțiile din 2021.
Starea apărării americane
Secretarul Apărării a declarat că ,,starea apărării Americii este puternică”. Acesta a evidențiat că SUA se află într-o poziție mai bună pentru a face față provocărilor secolului 21.
Austin a menționat că acum patru ani, în timpul pandemiei de COVID-19, aliații se temeau că America și-a pierdut direcția. Cu toate acestea, el a subliniat că președintele Biden a continuat tradiția bipartizană a leadership-ului global al SUA.
Austin a declarat: ,,Armata SUA este o adunare extraordinară de voluntari – bărbați și femei curajoși de orice rasă, culoare și credință. Cel mai mare atu strategic al Americii a fost întotdeauna talentele poporului american. Și suntem mai puternici atunci când primim fiecare patriot calificat care este dornic să servească”.
Secretarul american pe Apărare, Lloyd Austin, Foto: Hepta
Secretarul a subliniat importanța menținerii unei armate apolitice sub conducere civilă. El a evidențiat sprijinul bipartizan din Congres pentru creșterea bugetului apărării.
În încheiere, Austin a reafirmat angajamentul SUA de a se opune agresiunii și de a apăra valorile democratice la nivel global. El a subliniat că armata americană rămâne ,,cea mai puternică forță de luptă din istorie”.
Discursul secretarului Apărării a acoperit o gamă largă de subiecte, de la realizările interne ale armatei americane până la provocările geopolitice cu care se confruntă SUA. Mesajul general a fost unul de încredere în forța și capacitatea forțelor armate americane de a face față amenințărilor actuale și viitoare.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a subliniat importanța alianțelor și parteneriatelor SUA într-un discurs recent. Austin a declarat că ,,rețeaua noastră de alianțe și parteneriate este unul dintre marile avantaje strategice ale Americii”.
În discursul său, Austin a evidențiat rolul crucial al aliaților în proiectarea puterii și consolidarea securității SUA. El a citat fostul președinte Reagan, care spunea că ,,punctul de plecare și piatra de temelie a politicii noastre externe este alianța și parteneriatul nostru cu celelalte democrații”.
Rețeaua globală de alianțe a SUA
Austin a enumerat principalele alianțe și parteneriate ale SUA:
- NATO, care reunește acum 32 de țări
- Alianțe de lungă durată în Indo-Pacific cu Australia, Japonia, Filipine, Coreea de Sud și Thailanda
- 14 aliați majori non-NATO, inclusiv Israel și Brazilia
- India și EAU ca parteneri majori de apărare
- Acorduri de acces cu peste 40 de țări
- Acorduri logistice cu peste 120 de țări
Secretarul a subliniat că această rețeaua de alianțe este invidiată de rivali și dușmani, care încearcă să o distrugă.
Sprijinul pentru Ucraina
Austin a abordat și sprijinul SUA pentru Ucraina în fața invaziei Rusiei:
- Formarea unei coaliții de 50 de țări pentru a ajuta Ucraina
- Livrarea de echipamente militare importante, inclusiv sisteme Patriot și HIMARS
- Anunțarea unui nou pachet de asistență de aproape 1 miliard de dolari
El a precizat că asistența totală pentru securitatea Ucrainei din februarie 2022 depășește 62 de miliarde de dolari.
Austin a subliniat rolul Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei în coordonarea sprijinului internațional. Alte țări membre au angajat peste 57 de miliarde de dolari în asistență directă pentru securitatea Ucrainei.
Impactul asupra Rusiei
Secretarul Apărării a evidențiat costurile mari suportate de Rusia în urma invaziei:
- Aproximativ 700.000 de victime din februarie 2022
- Pierderi de peste 200 de miliarde de dolari
- Până la 1.000 de victime pe zi în lunile recente
Austin a afirmat că pierderile Rusiei în primul an de război par să fie mai mari decât toate pierderile sale combinate în conflictele de după Al Doilea Război Mondial.
Conflictul din Ucraina
Austin a avertizat că atacul lui Putin asupra Ucrainei reprezintă o amenințare mai largă. El a citat propriile sale cuvinte rostite la Kiev în octombrie: ,,vedem o avanpremieră a unei lumi construite de tirani și bătăuși – o lume haotică, violentă, împărțită în sfere de influență; o lume în care agresorii forțează oamenii liberi să trăiască în frică.”
Secretarul Apărării a subliniat că SUA trebuie să continue să se opună Kremlinului, altfel riscă să condamne generațiile viitoare la o lume de haos și conflict. El și-a exprimat încrederea că președintele Reagan ar fi susținut Ucraina, securitatea americană și libertatea umană în această situație.
dargmar • 09.12.2024, 15:11
Intr-o lume in care Rusia / China / Iranul / NC... incep sa se apropie din ce in ce mai mult si incheie tot felul de tratate militare si economice, SUA lui Trump ameninta cu iesirea din NATO??? Eu unul sunt curios cum va reusi sa-si pastreze locul de lider dupa ce preia Trump puterea,cata vreme deja a inceput sa-si ameninte pana si aliatii apropiati (Canada,Mexic,UE...) si a reusit sa determine China sa le impuna restrictii pe importuri strategice.Urmatorii 4 ani nu vor fi prea usori,nadajduiesc insa ca *** sa nu reuseasca sa prapadeasca lumea asta de tot.Se tot vorbeste de Putin ca fiind cea mai mare amenintare a lumii libere de la terminarea razboiului rece,tare ma tem insa ca Trump sa nu fie mult in spatele lui.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.