„Ruşii au probleme logistice încă de la începutul” invaziei lor în Ucraina şi „în continuare se descurcă greu cu logistica”, a spus șeful Pentagonului, intervievat de un grup de jurnalişti la bordul unui avion militar.

Lloyd Austin a adăugat că rușii „suferă de o penurie semnificativă de rachete pentru artilerie”, mai ales după ce Kievul a distrus mai multe stocuri de muniţii ale forțelor Moscovei.

Rusia şi-a folosit intensiv artileria în războiul din Ucraina, tactica sa fiind ca înaintea oricărei încercări de înaintare să folosească masiv împotriva trupelor ucrainene lansatoarele multiple de rachete şi artileria.

„Pentru acest gen de operaţiuni, este nevoie de multe muniţii. Nu sunt sigur că mai au suficiente pentru a-şi permite astfel de lucruri în viitor”, a estimat Lloyd Austin.

În ceea ce privește stocurile ruseşti de rachete de înaltă precizie, șeful Pentagonului crede că şi acestea au scăzut semnificativ în cele nouă luni de conflict şi că Moscova nu le va putea înlocui rapid din cauza sancţiunilor occidentale, mai ales din cauza acelora ce vizează achiziţia de microprocesoare.

Medvedev: „Avem destule arme”

Anterior în cursul zilei de miercuri, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a susţinut că Rusia are în continuare „destule” muniţii, în pofida consumului masiv al acestor resurse după atâtea luni de campanie militară în Ucraina.

„Inamicii continuă să ne calculeze cu minuţiozitate lansările şi rezervele. Ei mizează în zadar pe epuizarea posibilităţilor noastre. Avem destule”, a scris fostul preşedinte rus pe Telegram, cu puţin timp înainte ca Rusia să lanseze un nou raid cu rachete asupra infrastructurilor energetice ucrainene, conform agenției spaniole de presă EFE, preluată de Agerpres.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a prezentat marţi date despre estimările Kievului asupra stocului rus de rachete, care sugerează o diminuare a arsenalului de arme de înaltă precizie, în urma folosirii intense a acestora în războiul pornit de Rusia contra Ucrainei.

Reznikov a publicat pe Twitter o listă care arată că Rusia a folosit de atunci în atacurile asupra Ucrainei peste 800 de rachete Iskander şi mai dispune în prezent doar de 119 rachete de acest tip, adică numai 13% din arsenalul de dinaintea războiului.

Aceeaşi listă indică o scădere notabilă a rezervelor de rachete de croazieră Kalibr, după ce 391 dintre acestea au fost lansate asupra Ucrainei.

Ministerul britanic al Apărării a estimat la rândul său că, în urma atacurilor asupra infrastructurilor energetice ucrainene, Rusia a folosit aproape toate dronele cumpărate din Iran.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News