”Ei nu au încredere în ruşi. Ei văd ceea ce se întâmplă în oraş, de aceea rămân în incinta uzinei”, a spus Mihailo Verşinin.
Informația nu a putut fi verificată în mod independent.
Mai multe zone din Mariupol sunt controlate de forțele ruse, iar în uzina Azovstal, care are faciltăți subterane, s-au adăpostit câteva mii de apărători ucraineni.
Aproximativ 100.000 de civili au rămas în Mariupolul asediat de forțele ruse de săptămâni la rând. Potrivit oficialului, în schimbul ”hranei”, soldații ruși folosesc civilii ca să elibereze spațiile publice de dărâmături, să strângă cadavrele sau să le înhumeze.
Totodată, rușii ar fi evacuat cu forța aproximativ 150 de copii din Mariupol care au fost duși către regiunea estică Donețk și oraşul rusesc Taganrog, acuză Grupul pentru drepturile omului din Crimeea, citat de Ukrinform.
Este vorba inclusiv de copii răniți sau spitalizați, iar mulți dintre cei internați au fost evacuați fără părinți, după cum a precizat Petro Andriuşcenko, consilier al primarului din Mariupol, adăugând că acei copii care au fost evacuați nu proveneau din orfelinate.
Unii dintre ”copiii răpiţi şi-au pierdut părinţii din cauza crimelor de război ale Rusiei”, ”fie au tutori în teritoriile neocupate, fie sunt sub protecţia statului”, a mai spus Andriuşcenko.
La finalul săptămânii trecute, forțele ruse au oferit un ultimatum apărătorilor din Mariupol, cerându-le să depună armele pentru a rămâne în viață, propunere care a fost respinsă de trupele Kievului.
Potrivit autorităţilor locale până la 20.000 de civili ar fi fost ucişi în Mariupol în urma bombardamentelor, de la începutul invaziei ruse.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Foto: Profimedia