„Toleranță zero față de cei care nu respectă legea”, a spus chestorul Liviu Vasilescu, șeful Poliției Române.
În urma incidentelor violente din ultimele zile, polițiștii au decis reținerea și arestarea mai multor persoane implicate. Astfel, au fost arestate 4 persoane la Hunedoara și alte opt reținute la Brașov. 11 alți suspecți au fost reținuți la București, după incidentele din cartierul Rahova, din București.
Declarațiile chestorului Liviu Vasilescu:
- Avem toleranță zero față de cei care nu respectă legea, Poliția Română a gestionat situația operativă
- 4 persoane arestate la Hunedoara 8 reținuti la Brașov, 11 persoane reținute la București
- Cercetările continuă sub coordonarea Parchetului
- Colegii au notificat DGASPC pentru minorii găsiți la fața locului
- Au fost aplicate 50 de sancțiuni contravenționale dar verificările sunt în curs și toți cei implicați vor fi trași la răspundere.
„Despre cazurile aparute în spațiul public, Poliția Română a gestionat situația operativă. La Hunedoara avem 4 arestați preventiv, la Brașov avem 8 rețineri, la București avem 11 persoane reținute. În toate aceste cazuri continuă cercetările. Au fost aplicate peste 50 de sancțiuni personelor care au participat la aceste evenimente” a declarat șeful Poliției Române, chestorul Liviu Vasilescu.
Pentru cei care nesocotesc legile am un singur mesaj: toleranță zero față de faptele antisociale”.
Liviu Vasilescu
Șeful Poliției Române a mai precizat că datele statistice arată o reducere a infracționalității în această perioadă cu 14%.
Până acum, au acționat 14.000 de polițiști, care au efectuat 848 de acțiuni, intervenind în aproape 10.000 de sesizări.
Oamenii legii au dat 24.000 de amenzi, dintre care peste 14.000 pentru nerespectarea ordonanțelor militare.
În plus, jandarmii au acordat sancțiuni în valoare de 5 milioane de lei, iar 20 de persoane au fost prinse în flagrant delict, a explicat inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonel Bogdan Enescu.
Declarațiile chestorului Alexandru Scurtu, șeful Serviciului de Acțiuni Speciale ale Poliției (SAS)
- Tactica și modul de intervenție folosite de forțele de ordine au fost luate în funcție de situația de la fața locului, numărul de participanții și gradul de încălcare al ordinii publice
- Fiecare situație se analizează punctual, dacă nu se mai poate gestiona o anume situație se solicita SAS pentru reținerea persoanelor violente
- Sunt 2 principii, gradualitate și punctualitate
- Scopul este unic, impunerea legii
„Tactica și modul de intervenție se dispun în funcție de datele de la fața locului, numărul participanților și comportamentul acestora și de numărul forțelor de ordine din zonă. Acționăm după două principii: gradualitate și proporționalitate. Folosim forța letală numai atunci când nu mai este altă cale pentru a rezolva incidentul” a explicat șeful SAS, Alexandru Scurtu.
Incidente violente cu forțele de ordine au avut loc în București, în cartierul Rahova, și în localitatea brașoveană Săcele. Din fericire, nu au existat victime.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro