Un raport publicat duminică, de Fars News, arată că Mohsen Fakhrizadeh, considerat de mulți drept conducătorul programului nuclear iranian, se plimba cu soția sa într-o mașină blindată, alături de trei vehicule ale personalului de securitate, când a auzit un zgomot semănând cu gloanțe care lovesc unul dintre vehicule și a ieșit să vadă ce s-a întâmplat.

Atacul a durat trei minute

Când a ieșit din vehicul, o mitralieră telecomandată a deschis focul de pe un Nissan oprit la aproximativ 150 de metri de mașina Fakhrizadeh, a scris Fars News. Fakhrizadeh ar fi fost lovit de cel puțin trei ori, iar garda sa de corp a fost și ea împușcată. În urma focurilor de armă, Nissanul a explodat, a informat Fars News, adăugând că atacul a durat trei minute.

CNN nu poate confirma independent versiunea relatată de agenția de știri. Agenția semioficială ISNA a raportat, de asemenea, că mașina lui Fakhrizadeh a fost lovită de focuri de armă, urmată de o explozie și mai multe focuri de armă, citând ministrul iranian al apărării, generalul Amir Hatami.

„Pe baza informațiilor de la echipa de securitate, s-a concluzionat că vehiculul în care se afla Fakhrizadeh a fost inițial vizat de focuri de armă, după care un vehicul Nissan încărcat cu explozivi a fost declanșat în imediata apropiere, în timp ce împușcăturile continuau”, a declarat Hatami, potrivit ISNA.

Atacul, comparat cu uciderea generalului Soleimani

La rândul său, IRIB, televiziunea de stat iraniană, a relatat că explozia a avut loc mai întâi, urmată de focuri de armă ale atacatorilor. Seyed Kamal Kharrazi, șeful Consiliului strategic pentru relații externe al Iranului, a comparat asasinarea omului de știință cu uciderea lui Qasem Soleimani. Soleimani, liderul Forței Quds a Corpului Paznicilor Revoluționari Islamici, a fost ucis într-un atac american cu drone la începutul acestui an, în Irak.

Acuză Israelul, dar nu prezintă dovezi

Liderii iranieni dau vina pe Israel Liderul suprem Khamenei a scris sâmbătă, pe un cont de Twitter: ”Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis de dușmanii opresori. Această minte științifică rară și-a pierdut viața pentru munca sa științifică veșnică. Și-a pierdut viața pentru Dumnezeu și liderul suprem” Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, susține că există ”indicii serioase” ale implicării Israelului în această crimă.

Și președintele Hassan Rouhani s-a aflat printre numeroșii lideri iraniei care au acuzat Israelul. Crima ar fi fost executată de „mâinile murdare ale opresorilor, în acord cu regimul sionist ilegitim”.

Totuși, Iranul nu a furnizat nicio dovadă a implicării israeliene. Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a refuzat să comenteze acuzațiile.

După uciderea omului de știință, la Teheran au izbucnit proteste care riscă să tensioneze relațiile țării cu SUA, și așa deteriorate în timpul mandatului lui Donald Trump. Protestatarii au ars steaguri americane și israeliene și afișe înfățișând pe Trump și pe președintele ales, Joe Biden.

Urmărește-ne pe Google News