• Preşedintele-director general al Societății Române de Radiodifuziune a fost audiat în Parlament, pentru a răspunde acuzaţiilor privind risipa banilor publici din instituţie.
  • Libertatea a scris în urmă cu câteva săptămâni despre cum sunt „tocaţi” banii cetățenilor pe salarii de lux şi pe deplasări în străinătate.
  • Georgică Severin nu poate confirma dacă are un consilier plătit cu 16.000 de lei pe lună, pentru că, spune el, ar încălca regulamentul european privind confidenţialitatea.
  • Aceeaşi strategie a fost folosită şi de şefa TVR, Doina Gradea, pentru a ascunde valoarea contractelor dezvăluite de Libertatea.
  • Parlamentarii PSD nu au vrut să se discute aceste subiecte, pe motiv că informaţiile vin de la „anonimi”.

„Se spune că am cel mai mare salariu din istoria instituţiei. Este foarte posibil, pentru că odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, probabil am cel mai mare salariu brut. Dar asta nu înseamnă că mi-a crescut şi netul. Netul este în conformitate cu prevederile legale”, a spus Georgică Severin, în faţa parlamentarilor.

Aşa s-a apărut timp de aproape două ore: salariile sunt cum sunt, poate mari, poate mici, dar în orice caz sunt legale. Iar GDPR îl împiedică să le dezvăluie.

Libertatea a scris că şeful Radioului public câştigă 7.000 de euro pe lună, iar şefa sa de cabinet are un venit de circa 3.500 de euro pe lună.

„Salariile sunt cât zice legea”, spune şeful Radioului, care a luat peste picior încercările jurnaliştilor de a prezenta public cum sunt cheltuiţi banii în instituţiile de stat.

„Ştiu că s-au făcut tot felul de tentative pentru a publica salariile, dar vă reamintesc că prin legislaţia în vigoare suntem în faţa unei situaţii extrem de delicate. Încălcarea confidenţialităţii datelor pe legislaţia în vigoare poate duce la sancţionarea companiei”, a spus el.

Curtea de Conturi, chemată la SRR

Între sancţiunile încălcării Legii privind transparenţa şi sancţiunile GDPR, Georgică Severin a spus că preferă să nu răspundă la solicitările pe Legea 544, decât să fie amendat Radioul cu 5% din cifra de afaceri.

Preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu, a spus că este nemulţumit de aceste răspunsuri. L-a anunţat pe şeful SRR că va face şi el solicitări pe Legea 544 pentru a confirma dacă o consilieră are salariu de mii de euro. Iar dacă nu va primi răspuns, va cere un audit al Curţii de Conturi.

Răspunsul lui Georgică Severin a fost că va face publice cheltuielile cu salariile doar dacă şeful Comisiei se angajează să nu spună mai departe ce află.

Angajaţii din Radio, numiţi „anonimi” şi ignoranţi

Dezvăluirile ziarului Libertatea despre probleme din Radio au fost confirmate şi de angajaţi ai instituţiei, care au transmis public nemulţumirile lor. Printre acestea, şi faptul că există cenzură. Nu au semnat cu nume şi prenume acest memoriu, aşa că parlamentarii nu au vrut să discute problemele invocate de ei.

„Şi pe vremea lui Ceauşescu, acest lucru (cu anonimele – n.r.) a fost sistat. Revenim la timpurile lui Gheorghiu-Dej. Pe dreapta. Susţin aceeaşi metodă, care să termine odată cu inchiziţia «malodorantă»”, a comentat deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa, care i-a luat în râs pe angajaţi: „Cârâie în anonimat!”.

Deputata PSD Beatrice Tudor a fost deranjată că se tot audiază şefi de instituţii, în loc să fie discutate alte probleme ale Comisiei.

La capătul celor aproape două ore de audieri, parlamentarii şi publicul tot nu au aflat cum sunt cheltuiţi banii pe salarii. Şi li s-a spus că nici nu vor afla, orice ar face.

Cinci declarații de la audierea lui Georgică Severin:

  • Vă pot spune că deplasările mele sunt mai scurte, față de predecesorii mei.
  • S-a făcut afirmația că am fost de trei ori în Coreea. Am fost de două ori în Coreea.
  • Referitor la salarii, regimul de confidențialitate este stabilit de directiva europeană, cât și hotărârile CCR. Încălcarea confidențialității datelor poate duce la sancționarea instituției. Nu voi risca situația financiară a companiei.
  • Am oprit toate procesele cu angajați pentru delict de opinie.
  • Nu consider că radioul trebuie să producă profit.

Doina Gradea, președinte la TVR, la audieri: „SRTv nu poate crea un precedent prin transmiterea oricărui cetăţean a salariului oricărui om”

Foto: Hepta / Mediafax

Reporterul Libertatea a fost prezent, în urmă cu două săptămâni, și la audierea Doinei Gradea, preşedintele-director general al TVR, în Comisia de Cultură a Parlamentului. Solicitarea de audiere a venit după ce ziarul Libertatea a dezvăluit sumele cu care au fost plătiți angajații, colaboratorii permanenți, dar și artiștii care au semnat contracte cu televiziunea publică.

Când parlamentarii din Comisie au citat informaţiile apărute în Libertatea, Doina Gradea i-a luat la rost. „Aş vrea să vă întreb de unde aveţi informaţiile? Dacă doar din presă? Pentru că nu pot să înţeleg, sunt oficiale, neoficiale, vi le-a dat o instituţie îndreptăţită?”, a întrebat ea.

Nu a vrut să spună care ar fi acea instituţie îndreptăţită, în condiţiile în care a refuzat şi Parlamentul, adică instituţia care are drept de control asupra TVR.

„Activitatea SRTv este extrem de transparentă în ceea ce priveşte relaţia cu instituţiile îndreptăţite”, a insistat şefa TVR.

A adăugat apoi că nu poate afla chiar aşa, orice cetăţean, cum îi sunt cheltuite taxele. „SRTv nu poate crea un precedent prin transmiterea oricărui cetăţean a salariului oricărui om.”

Citeşte întreaga ştire: Doina Gradea, explicaţii în Parlament după dezvăluirile Libertatea privind cheltuielile din televiziunea publică: „TVR e extrem de transparentă, dar nu către orice cetăţean”


Salariile de lux din radioul public, ținute la secret. Libertatea a încercat să afle dacă șeful SRR câștigă 7.000 de euro pe lună. „Măcar să ne fi zis felicitări, să scrieți și lucruri bune” 

 
 

Urmărește-ne pe Google News