Lebedev a precizat că rezistența prorusă, formată din civili, există în regiunile Nikolaev și Odesa din sudul Ucrainei. Ei transmit informații despre desfășurarea forțelor armate ucrainene și despre țintele militare.
„Încă analizăm loviturile de la Ilicevsk. Putem spune cu încredere că a existat tir bun către locurile în care s-au adunat banderoviții. Potrivit unor informații încă neconfirmate, printre morți se numără și mercenari români”, a spus Lebedev.
Libertatea a contactat Ministerul Afacerilor de Externe de la București și așteaptă precizări despre aceste declarații.
Una dintre tezele agresiunii ordonate de Vladimir Putin în Ucraina este aceea că regimul de la Kiev este „moștenitorul fascist” al lui Stepan Bandera (1909-1959), un lider naționalist ucrainean din secolul trecut, ucis la Munchen de KGB-ul sovietic la comanda lui Nikita Hrușciov.
Potrivit lui Lebedev, au fost atacuri în zona satului Ovidiopol și a orașului Ilicevsk, iar „rapoarte despre rezultate sunt în curs de analiză”.
Ciornomosk, cunoscut sub numele de Ilicevsk până în februarie 2016, când a fost redenumit în conformitate cu legea de stat a „decomunizării”, este situat pe coasta ucraineană a Mării Negre, la 20 de kilometri sud de Odesa. Portul manipulează cereale, minereu de fier, alte mărfuri generale și containere.
Joia trecută, Ministerul rus al Apărării a raportat că trupele ruse au lovit un depozit de muniții, precum și un punct de dislocare pentru mercenarii armatei ucrainene în zona Merefa, regiunea Herson.
Peste 13.300 de „mercenari străini” au mers în Ucraina să lupte contra Rusiei, de la începutul războiului, iar din România au plecat 784 de „mercenari”, dintre care 349 au fost uciși, a susținut, luna trecută, Ambasada Rusiei la la București.
În replică, Ministerul român de Externe a transmis că sunt „informații false”.
Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat introducerea pe lista de urmăriți a peste 700 de străini care luptă în Ucraina, a scris, în martie, agenției TASS, printre care cetățeni din Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia sau România.
În iulie 2023, Ministerul rus al Apărării preciza că un total de 11.675 de mercenari din 84 de țări au sosit oficial în Ucraina din 24 februarie 2022 pentru a participa la ostilități de partea Kievului. Cele mai mari grupuri erau din Polonia (peste 2.600), SUA și Canada (900 sau mai mult) și Georgia (peste 800), Cifrele avansate de Moscova nu pot fi verificate.
Foto: news-odessa.ru
floris • 14.04.2024, 21:32
eu nu inteleg aceasta stire ! ce daca au murit mercenari romani la odesa ? un mercenar e un om care isi asuma aceasta meserie pe cont propriu fara sa implice in nici un fel tara din care face parte. Propaganda ruseasca deja e de toata jena !!! poate si ucrainenii au omorat mercenari romani care lupta in armata sovietica !!! nu implica tara ai carei cetateni sunt acesti mercenari in nici un fel nici asa ! Astea is stiri de toana jena !
ccc___ • 13.04.2024, 09:35
Ceva rezonabil si de asteptam,urmeaza mai multi,dar macar castiga bine asa cum se lauda pe net oamenii.
parpalache • 12.04.2024, 14:55
Seamana a„fake”-pus in circulație de cei care vor sa mascheze participarea țarilor NATO cu militari in ajutorul Ucrainei-ca vezi Doamne aia n-ar fi trupe regulate și ca ar fi doar mercenari- care s-au dus acolo de capul lor-iar mercenarii se pot duce dupa bani și la partea cea„rea”,nu numai la partea„buna”!!