„Mai sigur ar fi să fie toți pacienții intubați, însă atunci crește riscul de mortalitate. (…) Dacă toți pacienții din acel salon ar fi fost intubați, nu exista oxigen liber și nu s-a fi ajuns la incendiu. Pe mască mai sunt scăpări de oxigen, dar nu poți să reduci fluxul, pentru că, cu cât dai mai puțin oxigen, cu atât crește riscul de a ajunge la intubare și astfel crește riscul de mortalitate. Suntem între ciocan și nicovală”, a declarat Liviu Ungureanu, șeful secției ATI de la Neamț, pentru G4Media.

Medicul a explicat de ce nu era folosit sistemul de ventilare a aerului.

„(Sistemul de ventilare, n.red.) nu este folosit la pacienții cu COVID. Nu este indicat, ca să nu se răspândească virusul”, a afirmat Ungureanu.

Șeful Secției de Antestezie Terapie Intensivă a explicat de ce este mult oxigen în aerul dintr-un salon ATI COVID. Până la această epidemie, în cazul unui pacient cu insuficiență respiratorie sau după o intervenție chirurgicală se administra oxigen la un flux de 10 litri pe minut.

În cazul bolnavilor de COVID fluxul este mult mai mare, chiar de 60-80 de litri pe minut. La Spitalul din Piatra Neamț era un flux de maximum 30 de litri pe minut.

Acesta a precizat că salonul a fost verificat înainte de mutare, tocmai pentru a nu fi nicio problemă, pentru că este greu să rezolvi problemele atunci când sunt pacienți în saloane.

„De două săptămâni am demarat discuțiile ca să ne mută. Toată lumea a știut, până sus, doar că scriptic lucrurile au mers mai încet. Există un delay la DSP și, dacă nu era incendiul, cu siguranță venea și avizul”, a explicat medicul în legătură cu lipsa avizului DSP pentru mutare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News