Potrivit unei investigații recente realizate de Slidstvo.Info, soția lui Vitiuk a început să obțină câștiguri importante după ce soțul ei a fost numit în funcție și a cumpărat, sub prețul pieței, un apartament într-un complex rezidențial de lux din Kiev.
Publicația afirmă că jurnalistul său care a condus investigația, Evghenii Șulhat, a fost ulterior vizat de ofițerii care se ocupă de mobilizare, ca răzbunare din partea lui Vitiuk.
Angajații biroului de înrolare care l-au abordat pe Șulhat săptămâna trecută, într-un centru comercial din Kiev, și l-au acuzat că se sustrage serviciului militar, ar fi fost însoțiți de un oficial SBU din departamentul lui Vitiuk, a precizat Slidstvo.Info pe canalul său de YouTube.
„Pe durata anchetei privind circumstanțele dezvăluite de jurnaliștii de la Slidstvo.Info, șeful SBU, Vasil Maliuk, l-a suspendat (…) pe Vitiuk de la îndeplinirea atribuțiilor sale oficiale”, a transmis serviciul de presă al SBU pentru agenția de știri Interfax-Ucraina.
Serviciul de securitate a precizat că, pe perioada suspendării sale, Vitiuk va servi în unitatea de luptă a departamentului de securitate cibernetică, care efectuează misiuni de apărare, și a plecat deja pe front în cursul zilei de marți.
„SBU dorește să își exprime respectul față de mass-media și jurnaliști pentru munca lor comună pe frontul informațional împotriva agresiunii rusești”, a precizat agenția, în comunicatul transmis Interfax.
Parchetul General a anunțat luni că a deschis o anchetă penală privind un posibil abuz în funcție de către angajații SBU și ofițerii de înrolare militară în urma incidentului. Dosarul vizează și acuzația de obstrucționare a activităților profesionale ale unui jurnalist.
SBU a mai precizat că analizează această chestiune în cooperare cu Ministerul Apărării și cu Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Acesta nu este primul caz în care jurnaliștii ucraineni acuză SBU de presiuni asupra presei libere. O altă publicație de investigație, Bihus.Info, a dezvăluit în ianuarie că a fost supravegheată ilegal de un departament din cadrul SBU timp de luni de zile.
Bihus.Info a dovedit că SBU i-a înregistrat în secret pe unii dintre jurnaliștii săi când consumau droguri, în timpul unei petreceri de Anul Nou, iar apoi a publicat imaginile pentru a discredita publicația.
După această dezvăluire scandaloasă, Serviciul de Securitate i-a concediat pe angajații implicați în operațiunea de spionaj și s-a angajat să apere libertatea presei.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia