Colonelul Florin Constantin Timu este acuzat de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale) și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

„În scopul asigurării protecției juridice a activității infracționale de corupție desfășurată la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V.) Suceava, în perioada 2017-2020, inculpatul Timu Florin Constantin, în calitate de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava, ar fi pretins și, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Obreja Radu-Ionuț, în mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (cuprinse între 2.000 și 90.000 de euro) și un autoturism în valoare de aproximativ 9.000 de euro, pentru a nu-și îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală”, se arată în comunicatul transmis de DNA.

De asemenea, potrivit anchetatorilor șeful SIPI i-ar fi „divulgat fără drept lui Obreja Radu-Ionuț, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava, informații nedestinate publicității, pe care le deținea în virtutea funcției, astfel încât Obreja Radu-Ionuț sau complicii săi să poată evita o eventuală răspundere penală”, mai arată procurorii.

Atât colonelul Florin Constantin Timu, cât și Radu Ionuț Obreja, fostul șef de la permise auto Suceava vor fi prezentați, joi, Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„În aceeași cauză s-a pus în mișcare acțiunea penală față de OBREJA RADU IONUȚ, comisar șef de poliție (arestat preventiv în altă cauză), la data faptelor șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea unei infracțiuni de dare de mită, în formă continuată (5 acte materiale)”, mai transmite DNA.

Reacția DGPI

O reacție a venit vineri și din partea reprezentanțiilor Direcției Generale de Protecție Internă. Instituția a anunțat că este în cooperare cu DNA, fiind luate măsuri complementare pentru sprijinirea anchetei.

„DGPI manifestă toleranţă zero față de orice încălcare a legii de către personalul propriu și își reafirmă determinarea de a acționa cu echidistanță și profesionalism în misiunile încredințate prin lege, urmând a dispune măsuri în consecință în funcție de rezultatul cercetărilor întreprinse de către organele de urmărire penală și decizia pronunțată de instanța competentă.”, se arată în comunicatul de presă.

Un permis costa 5.000 – 7.000 de euro

Radu Ionuț Obreja, fostul șef de la Permise Suceava, este vizat și în alte două dosare penale pentru corupție. El ar fi condus o rețea formată din polițiști și instructori auto care primeau șpagă pentru sală și traseu. Pentru promovarea probei de traseu, tariful era între 300 și 1.500 de euro, iar pentru proba scrisă, între 3.000 și 6.000 de euro, susțin procurorii.

Un milion de euro ascunși în găleți și pereți de angajații de la Permise și RAR din Suceava

Procurorii anticorupție au descoperit, în urma perchezițiilor din noiembrie, aproape un milion de euro ascunși în găleți, ligheane și chiar în pereți, la domiciliile angajaților.

Acest dosar a început să fie numit „Pitești 2”. Acum zece ani, prin dosarele de la așa-numita „fabrică de permise de la Pitești”, au ajuns pe șosele zeci de mii de șoferi care și-au cumpărat permisul.

Urmărește-ne pe Google News