„Vladimir Vladimirovici, raportez. Centrul de testare este gata să reia activitățile de testare la scară largă. Este gata în întregime. Laboratoarele și facilitățile de testare sunt gata. Personalul este pregătit. Dacă vine comanda, putem începe testarea în orice moment”, a spus Sinițîn.

„Efectuarea de teste și experimente în interesul securității statului. În primul rând, aceste sarcini sunt îndeplinite de oameni. Terenul de antrenament are un personal adecvat, arme, echipamente, adică tot ceea ce este necesar pentru activitățile noastre”, a explicat contramiralul.

„Suntem în permanență gata să respingem toate tipurile de amenințări. Inclusiv pătrunderea grupurilor de sabotaj și recunoaștere în insulă din Arctica”, a adăugat el.

Cel mai important lucru pentru noi este să nu perturbăm îndeplinirea sarcinilor statului. Dacă sarcina este setată să reia testele, atunci va fi finalizată la timp.

„Unitățile noastre de securitate se pregătesc acum în fiecare zi pentru a preveni un sabotaj”

Întrebat dacă pot apărea sabotori pe Novaia Zemlea, Sinițîn a spus că nu poate oferi astfel de garanții: „Principalul lucru este să prevenim o astfel de posibilitate, astfel încât mai târziu să nu trebuiască să fie împiedicată eroic. Prin urmare, unitățile noastre de securitate se pregătesc acum în fiecare zi, inclusiv pentru posibilitatea de a respinge astfel de amenințări”.

„Antrenamentul băieților a fost efectuat, printre altele, de instructori ai Forțelor de Operațiuni Speciale. Sistemul nostru integrat de securitate implică studiul tuturor problemelor legate de informații, război electronic, comunicații și echipamente de protecție fizică. Militarii noștri studiază acest lucru foarte activ. Ei înșiși iau inițiativa, sunt interesați de inovații”, a insistat el.,

La 24 septembrie 1996, Rusia a semnat Tratatul de Interzicere Totală a Testelor Nucleare (CTBT) și l-a ratificat la 27 mai 2000.

În luna august a acestui an, șeful serviciului special de control al Ministerului rus al Apărării, Viktor Korșak, a declarat că Rusia, în ciuda retragerii ratificării CTBT, „își consolidează contribuția la controlul testelor nucleare”.

În URSS au fost efectuate 715 teste nucleare. Ultima explozie de la locul de testare de la Semipalatinsk a avut loc pe 19 octombrie 1989, iar la locul de testare Novaia Zemlea, pe 24 octombrie 1990.

Zilele trecute, generalul-maior Serghei Lipovoi, 61 de ani, eroul al Rusiei, a amenințat cu lovituri asupra țintelor militare din România, Polonia și Bulgaria, în această ordine, în contextul discuțiilor privind posibilitatea ca Ucrainei să i se permită utilizarea rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi „adânc” în teritoriul rus.

El a enunțat o variantă pe care tot mai mulți înalți oficiali ruși o îmbrățișează: reluare testelor nucleare în Rusia, pentru a „reaminti ce a însemnat Hiroshima”.

„Teritoriul Rusiei este imens. Avem destule locuri de testare care au fost puse sub control din vremea sovietică: nordul, Orientul Îndepărtat, Kamceatka, am testat cândva arme nucleare în Novaia Zemlea puteam să efectuăm teste demonstrative, avem unde. Ar trebui să facem asta acum”a spus Lipovoi.

Anterior, Andrei Kolesnik, membru al comisiei parlamentare de apărare și deputat al Dumei de Stat din partea partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin, a cerut detonarea unei bombe nucleare în Rusia, în „scop demonstrativ”, în cadrul unui exercițiu care „să reamintească lumii pericolul unui atac cu arme strategice”.

Iar Alexei Mihailov, șeful Biroului de Analiză Politico-Militară, a avertizat, la televiziunea de stat controlată de Kremlin, că Rusia va construi replici ale Londrei și Washingtonului în Arctica, pe care le va detona folosind arme nucleare provenite de la submarinul Bulava. Scopul este de „a speria Occidentul” și de a-l descuraja să mai furnizeze arme către Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News