„Listele cu execuții includeau profesori de limbă, literatură și istorie ucraineană, veterani de război, jurnalişti, oameni de ştiinţă, scriitori, preoţi ai Bisericii Ortodoxe din Ucraina şi ai altor confesiuni care au sprijinit Ucraina, personalităţi publice şi politice, şefi de instituții de stat” etc., a spus Budanov la un forum intitulat „Practicile de genocid ale Federației Ruse în Ucraina: de la Holodomor la Războiul ruso-ucrainean”.
Budanov a acuzat regimul de la Moscova și conducerea militară rusă că au o „doctrină de genocid” împotriva Ucrainei. El a amintit de „execuțiile în masă” efectuate de ruși în orașele Bucea, Borodeanka, Hostomel, Izium, Mariupol etc.
Curtea Penală Internațională a emis un mandat internațional de arestare împotriva liderului rus Vladimir Putin pentru crime de război prin deportări de copii ucraineni și transferuri ilegale de populație.
În februarie 2022, cu câteva săptămâni înainte de lansarea invaziei ruse la scară largă în Ucraina, ziarul german Bild a publicat o investigație despre planurile liderului rus în cazul cuceririi țării vecine. Un punct de acest plan se referă la distrugerea mișcării de rezistență și crearea de „lagăre” pentru disidenții ucraineni.
Holodomor sau genocidul ucrainean din vremea foametei din 1932-1933 este comemorat de ucraineni în a patra sâmbătă din noiembrie. Circa zece milioane de ucraineni au murit din cauza politicilor represive implementate de Stalin împotriva lor pe fondul unei foamete care a afectat și alte teritorii ale fostei Uniuni Sovietice. Istoricii converg asupra ideii că marea majoritate a victimelor a fost provocată mai degrabă de politicile agricole ale lui Stalin decât din cauza naturale. Mai multe state au declarat Holodomorul drept un genocid, spre nemulțumirea Kremlinului.
Teritoriul actualei Republici Moldova a trecut printr-o dramă similară în anii 1946-1947, la doi-trei ani de la intrarea sub ocupația sovietică. Până la 300.000 de locuitori dintre Prut și Nistru au murit în acea perioadă pe fondul agravării unui complex de cauze: seceta, distrugerea agriculturii pe vremea războiului, dar mai ales supracolectarea de cereale impusă de sovietici.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!