Cuprins:
Cererile lui Putin pentru negocieri
Președintele Putin cere Ucrainei să se retragă complet din patru regiuni estice pe care Rusia le revendică, o condiție pe care Kievul o respinge categoric.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit sâmbătă, la Paris, cu omologul său francez Emmanuel Macron și președintele reales al SUA Donald Trump, a pledat luni pentru o soluţionare pe cale diplomatică a agresiunii militare ruse şi a evocat ideea desfăşurării de trupe străine în ţara sa până în momentul aderării la NATO, relatează Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marți că Rusia nu va încheia campania „până când toate obiectivele stabilite de președinte și comandantul suprem nu vor fi atinse”. El a adăugat că aceste obiective pot fi realizate fie prin operațiunea militară specială, fie prin negocieri relevante.
Narîșkin a declarat că Rusia are inițiativa în toate domeniile și că „situația de pe front nu este în favoarea Kievului”. El a susținut: „Suntem aproape de atingerea obiectivelor noastre, în timp ce forțele armate ale Ucrainei sunt pe punctul de a se prăbuși.”
„Principiul-cheie este statutul de nealiniat al Ucrainei. Eram pregătiți să ne alăturăm grupului de țări care oferă garanții pentru securitatea colectivă a Ucrainei… Dar fără NATO! Fără baze militare și exerciții militare pe pământ ucrainean cu participarea trupelor străine”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu cu jurnalistul american Tucker Carlson.
Perdeaua de fum a Rusiei
Discursul lui Narîșkin și Peskov nu este ceva nou, Rusia încercând mereu să tragă o perdea de fum atunci când se poartă sau se anunță negocieri.
Situația de pe frontul ucrainean nu este deloc una care să dea speranțe mari Rusiei care a obținut câteva câștiguri tactice importante în Donbas, dar cu pierderi de trupe foarte mari. Mai mult, Moscova nu a reușit să împingă trupele ucrainene de pe teritoriul său, din Kursk.
Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, luptele continuă intens pe mai multe direcții ale frontului, cu avansuri tactice limitate ale forțelor ruse în unele zone. Forțele ucrainene mențin presiunea prin contraatacuri și operațiuni speciale. Situația rămâne fluidă, cu schimbări frecvente ale liniei frontului în mai multe sectoare.
Trump a cerut un armistițiu imediat
Inițial, Rusia spera să captureze rapid întreaga Ucraină când a invadat în februarie 2022. Acest obiectiv a fost redus semnificativ din cauza rezistenței puternice a Ucrainei, deși Moscova a înaintat lent în ultimele luni.
Președintele ales Donald Trump a promis că va pune capăt rapid războiului și dorește începerea negocierilor. El a scris pe rețelele sociale că președintele Zelenski și Ucraina „ar dori să încheie un acord și să oprească nebunia”. Cerând un „armistițiu imediat”, Trump a adăugat: „Îl cunosc bine pe Vladimir. Acesta este momentul lui să acționeze. China poate ajuta. Lumea așteaptă!”
„Putin ar trebui să se gândească că este timpul fiindcă a pierdut. Când pierzi 700.000 de oameni, înseamnă că este timpul. Nu se va termina până când nu va fi pace”, a mai adăugat Donald Trump, care a spus că lucrează la un plan de pace.
Mai mult, Zelenski a ridicat și posibilitatea desfășurării de trupe străine în părțile libere ale Ucrainei până când aceasta ar putea adera la NATO.