Șeful Statului-Major al SUA, generalul Mark Milley, și șeful Pentagonului, Lloyd Austin, au apărut în fața Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților în prima lor mărturie în fața Congresului de la declanșarea atacului forțelor ruse asupra Ucrainei.
Cei doi lideri ai Pentagonului au spus că amenințările atât din partea Rusiei, cât și din China rămân semnificative, în timp ce au apărat abordarea SUA asupra războiului și fluxul de arme pe care SUA le trimit în Ucraina.
Ne confruntăm acum cu două puteri globale, China și Rusia, fiecare cu capacități militare semnificative, ambele care intenționează să schimbe în mod fundamental ordinea globală actuală bazată pe reguli. Intrăm într-o lume care devine din ce în ce mai instabilă, iar potențialul de conflict internațional semnificativ crește, nu scade.
Generalul Mark Milley:
Generalul Milley a spus că invadarea Ucrainei de către Rusia este „cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității Europei și, probabil, a lumii” din cei 42 de ani în care a servit în armata americană, dar a adăugat că este „încurajator” să vedem cum lumea se adună în jurul Ucrainei.
„Invazia rusă a Ucrainei amenință să submineze nu numai pacea și stabilitatea europeană, ci și pacea și stabilitatea globală pentru care părinții mei și o generație de americani s-au luptat atât de mult să le apere”, a spus Milley.
Baze NATO permanente în statele de pe flancul estic
Generalul a precizat că va sprijini stabilirea de baze permanente pe flancul estic al NATO, dar a adăugat că forțele americane ar trebui să se rotească, pentru a evita costurile cu mutarea familiei, înființarea de școli și alte măsuri necesare atunci când o bază permanentă a SUA este stabilită în străinătate.
„Cred că mulți dintre aliații noștri europeni, în special cei din țările baltice, Polonia sau România, sunt foarte dispuși să stabilească baze permanente. Le vor construi, vor plăti pentru ele, pentru ca noi să avem militari prin rotație. Așadar, obținem efectul prezenței permanente a forțelor, dar trupele nu staționează permanent acolo timp de 2-3 ani”, a explicat el.
La rândul său, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat că NATO încă discută cum ar trebui să-și consolideze prezența permanentă în Europa de Est. „Dacă NATO consideră că este oportun să-și schimbe abordarea, atunci cu siguranță vom lua parte”, a spus Austin.
Întrebat de mai mulți republicani dacă SUA au eșuat în eforturile sale de a-l descuraja pe președintele rus Vladimir Putin din a ataca Ucraina, Milley a precizat că doar implicarea militară a SUA ar fi putut să-l oprească, dar ar fi riscat izbucnirea unui conflict global.
„Sincer, în afara angajamentului forțelor militare americane în Ucraina, nu sunt sigur că putea fi descurajat. Acesta a fost un obiectiv al său pe termen lung”, a spus Milley. „Cred că ideea de a-l descuraja pe Putin să invadeze Ucraina, de a fi descurajat de către Statele Unite, ar fi necesitat angajamentul forțelor militare americane și cred că asta ar fi riscat un conflict armat cu Rusia”.
Generalul Milley a remarcat că sancțiunile în general nu previn izbucnirea unor conflicte, dar ele au generat costuri ridicate Rusiei pentru decizia de a invada Ucraina.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia