El a precizat că mașinile zburătoare vor brăzda cerul american în următorul deceniu. ”Vor exista oameni care vor zbura în jurul Dallas-ului, în Texas”, a spus el. ”Cred că se va întâmpla în zece ani”, a punctat șeful Uber.

Traficul tot mai congestionat din marile orașe este motivul pentru care aceste soluții alternative de transport vor decola, spune el.

Pe de altă parte, mașinile zburătoare autonome vor fi o relitate în 15 ani, a mai prezis Dara Khosrowshahi. Și asta pentru că acestea au nevoie de hărți 3D și senzori care acum sunt foarte scumpi.

Scandalurile Uber din Europa

Aceasta este prima apariție publică a șefului Uber în Europa, după un lung șir de probleme și scandaluri ale companiei. Uber a rămas fără licența de operare din Londra, dar șeful companiei spune că va avea o flotă de mașini electrice în metropola britanică ”dacă ne lasă din nou”. Uber operează în continuare în capitala Marii Britanii deoarece a atacat decizia autorităților în instanță.

Tot în Europa, Uber a avut mari probleme din cauza legislației. Taximetriștii au protestat împotriva Uber în întreaga Uniune Europeană, din Franța și Spania până în România, acuzând compania de concurență neloială și evitarea taxelor. La finele anului trecut, Uber a primit o nouă lovitură, după ce Curtea Europeană de Justiție a decretat oficial că Uber este serviciu de transport și are nevoie de licențe și autorizații.

De asemenea, în SUA, Uber este în centrul mai multor investigații și procese.

Uber cooperează cu Embraer

Declarațiile șefului Uber cu privire la mașinile zburătoare nu sunt deloc surprinzătoare având în vedere că societatea a angajat un fost director NASA pentru astfel de proiecte și are un parteneriat cu producătorul brazilian de avioane Embraer pentru realizarea de taxiuri zburătoare.

Șeful Embraer, Paulo Cesar de Souza, a declarat în decembrie că astfel de taxiuri zburătoare vor fi lansate la nivel comercial din 2024 și vor fi testate în interiorul orașelor încă din 2023, potrivit Reuters.

Denumirea tehnică a mașinilor zbutătoare este cea de ”vehicule cu decolare și aterizare verticală” (VTOL), iar proiectele sunt, de regulă, electrice.

Larry Page, fondatorul Google, vrea să cucerească cerul

Pe lângă Uber, și giganții aerieni Boeing și Airbus au astfel de proiecte.

De asemenea, mai mulți miliardari din IT urmăresc același vis al mașinii zburătoare. Între aceștia se află Larry Page, cofondator al Google, care finanțează două companii centrate pe realizarea de astfel de vehicole aeriene.

Concomitent, și Paul Sciarra, fondator al Pinterest, finanțează o firmă în domeniu.

Alături de aceștia se regăsesc și compania chineză Ehang, care a prezentat deja prototipul unei drone capabile să transporte pasageri, dar și companiile Terrafugia, Lilium Aviation, AeroMobil (Slovacia) și Urban Aeronautics (Israel).

 
 

Urmărește-ne pe Google News