Will
Cathcart a dat noi detalii despre persoanele care au fost vizate în
cadrul atacului, în contextul recentelor dezvăluiri despre
proiectul Pegasus, făcute în urma unei anchete a 17 organizații
media care au investigat compania NSO.
Cathcart spune că a făcut paralelă între atacul asupra utilizatorilor WhatsApp din 2019, care face deja obiectul unui proces intentat împotriva NSO, și scurgerea masivă de date legată de proiectul Pegasus.
Scurgerea de date conține zeci de mii de numere de telefon ale unor persoane despre care se crede că au fost selectate drept candidați pentru o posibilă supraveghere de către clienții NSO. Printre cei vizați se află șefi de stat, precum președintele francez Emmanuel Macron, miniștri, diplomați, activiști, jurnaliști, apărători ai drepturilor omului și avocați. Telefoanele unora dintre ei conțineau urme ale spyware-ului Pegasus, după cum s-a constatat în urma examinărilor unui eșantion de dispozitive în laboratorul de securitate al Amnesty International.
„Raportările se potrivesc cu ceea ce am văzut în atacul pe care l-am contracarat în urmă cu doi ani”, a declarat Cathcart pentru The Guardian.
El
a adăugat că pe lângă „înalții oficiali guvernamentali”,
WhatsApp a constatat că jurnaliști și activiști pentru drepturile
omului au fost vizați în atacul din 2019 împotriva utilizatorilor
săi. Multe dintre ținte nu aveau nicio afacere sub supraveghere.
Acesta ar trebui să fie un apel de trezire în ceea ce privește securitatea pe internet… telefoanele mobile sunt fie sigure pentru toată lumea, fie nu sunt sigure pentru nimeni.
Șeful WhatsApp, Will Cathcart:
Cathcart spune că a discutat despre atacurile din 2019 împotriva utilizatorilor de WhatsApp cu guvernele din întreaga lume. El a lăudat mișcările recente ale Microsoft și ale altor companii din industria tehnologiei care vorbesc despre pericolele malware-ului și a cerut Apple să adopte aceeași abordare.
„Fiți vocali, participați. Nu este suficient să spunem că majoritatea utilizatorilor noștri nu trebuie să se îngrijoreze. Nu este suficient să spui «oh, sunt doar mii sau zeci de mii de victime»”, le-a transmis el reprezentanților Apple.
„Dacă asta îi afectează pe jurnaliștii din întreaga lume, îi afectează pe apărătorii drepturilor omului din întreaga lume și ne afectează pe toți. Și dacă telefonul cuiva nu este securizat, înseamnă că telefoanele tuturor nu sunt sigure”, a adăugat Cathcart.
Totodată,
el a cerut guvernelor să ia măsuri astfel încât producătorii de
programe de spionaj să fie trași la răspundere.
„NSO Group susține că un număr mare de guverne își cumpără software-ul, ceea ce înseamnă că guvernele respective, chiar dacă îl folosesc în mod controlat, îl finanțează. Ar trebui să se oprească? Ar trebui să existe o discuție despre ce guverne plăteau pentru acest software?”, mai spune șeful WhatsApp.
Prin infectarea unui telefon cu software-ul Pegasus se obține accesul la conversațiile telefonice, mesajele, fotografiile și locul unde se află persoana vizată. În același timp, telefonul poate fi transformat într-un dispozitiv de ascultare portabil prin manipularea aplicației sale de înregistrare.
Scurgerea de informații conține o listă de peste 50.000 de numere de telefon despre care se crede că au fost ținte ale clienților NSO începând din anul 2016.