Clipurile și imaginile postate pe rețelele de socializare au arătat o minge uriașă de foc în zona depozitului de muniţii din Toropeţ, regiunea Tver, unde forţele ruse aveau rachete tactice Iskander, sisteme de rachete tactice Tochka-U, bombe aeriene dirijate și muniție de artilerie, notează Reuters.

Sateliții NASA au detectat surse intense de căldură emanând dintr-o zonă de aproximativ 14 kilometri pătrați la fața locului în primele ore, iar stațiile de monitorizare a cutremurelor au înregistrat un mic seism.

Potrivit Nexta, seismografele au indicat un cutremur cu magnitudinea 2,8.

„Inamicul a lovit un depozit de muniții în zona Toropeţ. Tot ceea ce poate arde arde deja acolo (și explodează)”, a declarat Yuri Podolyaka, un blogger militar prorus de origine ucraineană.

Președintele ucrainean Zelenski a salutat rezultatul atacului, fără a se referi în mod specific la țintă, în cadrul discursului său video nocturn. „Un rezultat foarte important a fost obținut noaptea trecută pe teritoriul rus și astfel de acțiuni slăbesc inamicul”, a declarat Zelenski. El a mulțumit serviciului de securitate SBU, serviciului de informații HUR și forțelor pentru operațiuni speciale.

O sursă din cadrul serviciului ucrainean de securitate de stat SBU a declarat anterior pentru Reuters că atacul cu dronă a distrus un depozit în care erau depozitate rachete, bombe ghidate și muniție de artilerie.

Igor Rudenya, guvernatorul regiunii Tver, a declarat că drone ucrainene au fost doborâte, că a izbucnit un incendiu și că unii locuitori au fost evacuați. El nu a spus ce arde. O femeie a declarat pentru Reuters că membrii familiei sale au fost evacuați din Toropeţ.

Explozie comparabilă cu detonarea a peste 200 de tone de explozibili puternici

Potrivit lui George William Herbert de la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, California, dimensiunea exploziei principale este comparabilă cu detonarea a 200-240 de tone de explozibili puternici.

Unii bloggeri de război s-au întrebat cum au putut dronele să declanșeze explozii atât de mari la ceea ce se credea a fi o instalație puternic fortificată. Potrivit informaţiilor transmise de agenția de știri de stat RIA din 2018, Rusia construia depozitul de rachete, muniție și explozibili în Toropeţ, iar Dmitri Bulgakov, pe atunci ministru adjunct al apărării, declarat că instalația ar putea apăra armele de rachete și chiar de un mic atac nuclear.

„Instalațiile de beton asigură depozitarea lor fiabilă și sigură, le protejează de lovituri aeriene și cu rachete și chiar de factorii dăunători ai unei explozii nucleare”, a declarat Bulgakov la acea vreme, citat de RIA.

Urmărește-ne pe Google News