În articolul următor îți vom spune când ai și când nu ai voie să rămâi pe prima bandă în dreaptul semaforului intermient de dreapta.
Cuprins:
Ce este semaforul intermitent de dreapta?
Introdus în majoritatea intersecțiilor cu scopul de a fluidiza traficul rutier, semaforul intermitent de dreapta a născut de-a lungul timpului numeroase discuții între șoferi. Trebuie spus că acest semafor dă dreptul oricărui conducător auto să pătrundă în respectiva intersecţie chiar și atunci când este aprinsă culoarea roșie a semaforului principal, cu condiţia ca banda 1 să fie liberă.
De cele mai multe ori, însă, unii șoferi opresc în dreptul semaforului intermitent pentru a aștepta aprinderea culorii verde că să se deplaseze către înainte. Acest lucru naște nemulțumirea șoferilor din spate care doresc să vireze la dreapta, însă nu pot.
Numai că șoferii care sunt staționați la semafor pe prima bandă nu greșesc cu nimic. Sau, mai bine spus, cu aproape nimic, iar acest „aproape” o să-l explicăm în cele ce urmează.
Ce spune legislația referitor la semaforul intermitent de dreapta?
Virarea la dreapta atunci când este aprinsă culoarea roșie a semaforului principal este o facilitate oferită conducătorilor auto, nicidecum o obligație, care este, de atlfel, stipulată și în Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Pentru a putea fi evitate situațiile tensionate între șoferi, ar trebui ca toți conducătorii auto să cunoască prevederile acestui act legislativ.
La art. 59, alin. 4 se specifică foarte clar modul în care trebuie să procedeze conducătorii auto atunci când întâlnesc acest semafor adițional: „Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”.
Cu alte cuvinte, dincolo de obligațiile pe care le au cei care virează la dreapta, dacă marcajul sau indicatorul atribuit primei benzi permite atât deplasarea spre dreapta, cât și deplasarea către înainte un conducător auto are dreptul să folosească această bandă, chiar dacă în spatele său se aglomerează traficul.
De aceea, ei nu sunt obligați să elibereze prima bandă pentru a le face loc celor din spate care intenționează să vireze la dreapta.
Așadar, un șofer care se deplasează către înainte are dreptul legal de a ocupa oricare dintre benzile de circulație, deci și prima bandă, cu excepția cazurilor în care există marcaj sau indicator pentru banda 1. Aceștia vor putea porni doar după aprinderea culorii verde a semaforului principal.
Cum se circulă pe un drum cu mai multe benzi?
Pentru acei dintre șoferi care au nedumeriri în ceea ce privește circulația pe un drum cu două sau mai multe benzi, facem câteva precizări.
Codul Rutier prevede că benzile de circulație se ocupă începând cu prima bandă, care este folosită în general de șoferii care se deplasează cu viteză redusă. Banda a doua se poate folosi doar atunci când se efectuează o depășire, întocmai ca atunci când se rulează pe autostradă sau pe un drum național cu două benzi.
În cazul în care și cea de-a doua bandă este ocupată, de abia atunci se poate folosi banda a treia, dar numai dacă se rulează cu viteză mare și pentru a se depăși autoturismele mai lent de pe banda a doua.
Când banda secundă este liberă, șoferii au obligația să revină pe această bandă, regulă care este valabilă și atunci când este liberă banda unu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro