“Vom fi prezenți pe trotuarul dintre Magazinul Unirea – intersecția Pieței Unirii cu Splaiul Unirii. Vom fi ușor de identificat, fiindcă vom purta tricouri cu sigla << București Fără Ei » și vom avea și un rollup. Cei care are au adunat deja semnături pot aduce formularele la Piața Unirii” – au precizat ei.
Reprezentanţii asociaţiei au vrut, inițial, să instaleze și corturi în zonă, pentru strângerea de semnături, dar nu au obţinut autorizaţie de la Primăria Capitalei. Aceștia susțin că nu se vor da bătuţi şi că vor încerca în continuare să obţină dreptul de a avea corturi pentru demersul lor.
Care sunt nemulțumirile asociației
Asociația care strânge semnături pentru demiterea Gabrielei Firea consideră că reprezentanții aleși în funcții nu dau dovadă de o responsabilitate reală și că sistemul electoral nu asigură o reprezentare a majorității din cauza votului într-un singur tur de scrutin.
„În stradă oamenii au spus clar NU minciunii, NU corupției și DA transparenței, DA integrității, DA reprezentanți în slujba cetățenilor, nu ai grupurilor de interese. Mai jos puteți urmări diferențele dintre ce au promis aleșii municipiului București și ce au făcut deja, discrepanța între binele comunității și intențiile lor.
Organizarea unui referendum pentru demiterea primarilor demonstrează faptul că cetățenii au înțeles că nu va exista responsabilitate reală (accountability) din partea reprezentanților aleși în funcții, fără o monitorizare a activității acestora și acțiuni susținute de watch-dog. Din păcate, în cazul Bucureștiului este târziu pentru acestea dar nu este prea târziu pentru retragerea unor funcții câștigate în urma unui sistem electoral defectuos care nu asigură o reprezentare a majorității, respectiv votul într-un singur tur de scrutin, și folosite în mod iresponsabil sau pentru satisfacerea unor interese personale sau de grup, nicidecum generale, așa cum vom demonstra în cele ce urmează”, scriu membrii asociației pe site-ul organizației.
Aceștia au publicat, de asemenea, și o listă cu 20 de nemulțumiri care au dus la acțiunea de strângere a semnăturilor pentru demiterea primarului Capitalei.
Semnături pentru demiterea Gabrielei Firea. Ce prevede Legea administraţiei publice locale
„Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, oraşului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului. Cererea va cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul naşterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărţii de identitate şi semnătura olografă ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului. Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei, oraşului sau municipiului”, conform Legii nr. 215/2001 a administratiei publice locale.
Și cum numărul total al alegătorilor din Bucureşti era de 1.773.708, pe 10 mai 2017, potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), rezultă faptul că pentru organizarea referendumului de demitere a primarului Capitalei ar fi necesare cel puţin 443.427 de semnături.
Cheltuielile unui eventual referendum ar fi se suportate din bugetul local.