Chiar daca il iubim foarte mult si avem grija de el asa cum recomanda medicul veterinar, animalul nostru de companie, odata cu trecerea anilor, va fi afectat pana la urma de batranete.
Unul din semnele cele mai intalnite este deplasarea mai greoaie, capacitatea de efort mai redusa si eventual durere la deplasare sau la palparea articulatiilor, fiind vorba de cele mai multe ori de o afectiune degenerativa articulara sau de artroza.
Se poate observa si un apetit modificat, fie in crestere, fie in scadere, care poate duce si la variatii ale greutatii corporale, putand fi vorba de afectiuni mai grave, atat metabolice, cat si digestive, hormonale sau chiar tumorale. Un animal in varsta va mesteca mai greu, va avea o salivatie abundenta si o respiratie urat mirositoare. O consultatie va putea scoate in evidenta o gingivita, o boala periodontala sau alte afectiuni bucale.
In cazul multor afectiuni, de tipul diabetului, bolilor renale, hepatice sau altele, consumul de apa poate creste, fiind insotit de o urinari mai dese. Urinarea mai poate fi modificata si in sensul scaderii cantitatii, modificarii frecventei si a caracteristicilor sale.
Odata cu inaintarea in varsta, si sistemul nervos sufera, rezultand modificari de comportament. Cainele fie uita unele elemente de dresaj si doarme mai mult, fie i se diminueaza capacitatea de reactie.
In toate cazurile este nevoie de o consultatie amanuntita, in urma careia sa se realizeze o evaluare completa a starii de sanatate, medicul veterinar urmand sa faca cele mai bune recomandari.
Liviu Harbuz
DVM Ph. D
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!