„O persoană împotriva căreia s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea unor fapte de violență sau care au caracter sexual trebuie suspendată de la catedră. Altfel, rolul esențial al cadrului didactic în procesul de formare și educare a elevilor cade în derizoriu”, a explicat senatorul PNL Alina Gorghiu într-un comunicat remis Libertatea.

Proiectul adoptat în Senat prevede în ce cazuri va fi suspendat contractul de muncă al profesorului:

  • la inițiativa conducătorului unității/instituției de învățământ, dacă față de o persoană angajată s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea unor fapte de violență sau de natură sexuală;
  • dacă o persoană angajată într-o unitate/instituție de învățământ este trimisă în judecată pentru faptele menționate, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești;
  • dacă față de persoana angajată s-a luat una dintre următoarele măsuri preventive: reținerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune, dacă în sarcina acesteia au fost stabilite obligații care împiedică exercitarea raportului de serviciu.

Dacă însă profesorul a fost achitat prin hotărâre definitivă, își reia activitatea și i se plătește o despăgubire egală cu salariul și celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.

Alina Gorghiu, care este și vicepreședinte al Senatului, a precizat că, din cauza lacunelor din legislația actuală, profesorii acuzați de fapte de violență sau de natură sexuală „lucrează în același mediu ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat”.

Proiectul de lege, adoptat în Senat în calitate de primă Cameră sesizată, trebuie votat și în Camera Deputaților, care este for decizional.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News