Prin acest vot, Guvernul este scos din procedura de stabilire a datei alegerilor.
După votul în camera decizională, proiectul merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.
Miza acestei legi este ca Legislativul să stabilească data scrutinului pentru alegerea noului Parlament şi o posibilă prelungire a mandatelor actualilor aleşi, în cazul în care nu se pot organiza alegeri, în decembrie, din cauza pandemiei de coronavirus.
Premierul Ludovic Orban afirma că recomandă Parlamentului să ţină cont de termenul de 6 decembrie pentru alegerile generale. În proiectul PSD-ALDE-UDMR, însă, termenul de organizare a alegerilor parlamentare poate fi prelungit până pe 15 martie 2021.
UPDATE ora 19.40 Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul potrivit căruia data alegerilor parlamentare, organizate ca urmare a expirării actualului mandat al Legislativului, se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înainte.
Au votat „pentru” 180 de deputaţi, 26 „împotrivă”, iar 61 s-au abţinut.
PNL acuză: Iniţiatorii proiectului de lege vizează prelungirea mandatului parlamentar până în primăvara anului viitor
Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat, în cadrul dezbaterilor, că nu este normal ca Parlamentul să stabilească, atunci când doreşte, data alegerilor.
„PNL a depus un amendament care se referă la menţinerea în vigoare a dispoziţiilor actualei legi care reglementează alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului în sensul în care data alegerilor să fie stabilită de către Guvernul României. Această variantă legislativă aflată în vigoare este cea conformă şi principiilor morale. Nu credem că este normal ca Parlamentul să stabilească atunci când doreşte data alegerilor, având în vedere faptul că poate să prelungească sine die acest mandat. De altfel, această intenţie este străvezie. Din expunerea de motive, dacă o citim cu atenţie, vom vedea că iniţiatorii proiectului de lege vizează prelungirea mandatului parlamentar până în primăvara anului viitor”, a susţinut Andronache.
Deputatul PSD Florin Iordache a menţionat că, în anul 2004, a fost stabilită data alegerilor tot prin lege.
„Din 2004 încoace, de fiecare dată Parlamentul, prin lege, a delegat atribuţia lui Guvernului să stabilească data alegerilor. Ţinând cont că în acest an este un an delicat din punct de vedere medical, social, economic şi aşa mai departe, aşa cum am făcut în cazul legii care vizează alegerile locale şi a existat o largă majoritate aici, când prin lege am stabilit data alegerilor locale, tot aşa, prin lege, să facem şi acum. Noi nu am spus că le ducem în martie, dar, dacă în luna decembrie va exista un grad mare de infectare a populaţiei, dacă nu vor exista nişte condiţii să organizăm alegerile, că trebuie organizate alegerile pentru că aşa vrea nu ştiu cine de la Guvern, nu”, a afirmat Iordache.
Vot pe proiectul de lege în Senat
Luni, proiectul a trecut şi de plenul Senatului.
În cadrul dezbaterii din plen, liderul grupului senatorial al PNL, Daniel Fenechiu, a declarat în cadrul dezbaterilor că PNL votează împotriva proiectului de lege.
„Nu vă pasă de români, nu vă pasă de practica constituţională, nu faceţi altceva decât un exerciţiu de forţă. PNL nu va intra în jocul acesta, PNL va vota împotriva acestui proiect de lege şi speră că nu va trece multă vreme să realizaţi greşeala pe care o faceţi”, a spus Fenechiu.
El a precizat că alegerile parlamentare se organizează de Guvern, pentru că Guvernul poate să se adapteze cât se poate de bine necesităţii vremurilor pe care le trăim.
„Intenţia dumneavoastră de a stabili data alegerilor, iniţial a alegerilor locale şi acum parlamentare prin lege nu face altceva decât să îngreuneze circuitul legislativ şi să arate că, în fond, nu vă pasă decât să vă etalaţi puterea în Parlament, unde aveţi majoritate”, a mai spus Fenechiu.
La rândul său, senatorul USR Florina Presadă a spus că această lege „este doar o nouă tentativă a domnilor Ciolacu, Tăriceanu şi Cseke de a influenţa un rezultat electoral”.
„România e prizoniera unei majorităţi parlamentare cinice, care aparţine domnilor Ciolacu, Tăriceanu şi Cseke. CCR menţionează în decizia sa că Parlamentul poate decide să stabilească el data alegerilor locale prin legea de prelungire a mandatelor aleşilor locali. Or, în acest moment, nu suntem deloc în ipoteza prelungirii mandatelor parlamentare şi nu suntem în situaţia de absenţă a reglementării, în caz că ne-am afla în acest scenariu”, a spus Presadă, adăugând că USR va vota împotriva raportului de admitere la proiectul de act normativ.
Senatorul UDMR Cseke Attila, iniţiator al propunerii legislative, a susţinut că proiectul de act normativ este necesar pentru a se evita posibilitatea de suprapunere a procesului electoral pentru parlamentare cu cel al alegerilor locale.
„În legislaţia actuală, procesul electoral parlamentar începe cu 90 de zile înaintea datei stabilite pentru alegeri. Există toată posibilitatea de suprapunere a procesului electoral aferent alegerilor parlamentare cu campania electorală pentru alegerile autorităţilor administraţiei publice locale, dacă avem în vedere o dată posibilă de desfăşurare a alegerilor parlamentare la început de decembrie”, a susţinut Attila.
Ce prevede proiectul de lege
În proiect, se propune ca perioada electorală să fie de cel mult 60 de zile, termenele electorale să fie reduse la jumătate, termenul pentru depunerea candidaturilor în circumscripţiile electorale din ţară şi durata campaniei electorale fiind exceptate.
Proiectul mai propune ca numărul minim al semnăturilor de susţinere necesar pentru înregistrarea candidaturilor să fie redus la jumătate, acestea putând fi colectate şi depuse online.
Având în vedere că se apreciază că reducerea termenelor electorale nu va permite transmiterea buletinelor de vot prin corespondenţă în timp util, se propune ca acestea să fie descărcate de pe site-ul Autorităţi Electorale Permanente, pe baza unor date de autentificare comunicate prin intermediul documentaţiei de vot prin corespondenţă, mai propun iniţiatorii.
Săptămâna trecută, PSD, ALDE și UDMR au depus un proiect de lege prin care Parlamentul urmează să stabilească data alegerilor parlamentare, nu Guvernul, pe modelul legii privind alegerile locale.