Liudmila Narusova, membră a Camerei superioare a parlamentului rus, Consiliul Federației, a declarat în timpul dezbaterilor transmise în direct de vineri că are informații despre o companie care trebuia să fie formată din 100 de oameni, dar „doar patru au rămas în viață” când unitatea a fost retrasă, scrie Sky News.
Narusova, văduva fostului mentor politic al președintelui Vladimir Putin, Anatoli Sobceak, nu a prezentat dovezi pentru afirmațiile sale și a declarat că Ministerul Apărării a refuzat cererea sa de a confirma numărul de victime raportate.
⚡️Russian Senator Lyudmila Narusova acknowledged huge losses of the #Russian army
"Yesterday the conscripts, who were forced to sign a contract or signed for them, were withdrawn from the war zone in #Ukraine. But from a company of a hundred men only four were left alive." pic.twitter.com/2TLJ1U7VRK
— NEXTA (@nexta_tv) March 4, 2022
„Ieri, recruții care au fost forțați să semneze un contract (de serviciu militar) sau în numele cărora s-a semnat un contract au fost retrași din zona de luptă din Ucraina. „Cu toate acestea, ca urmare, doar patru membri ai unei companii de 100 de persoane au supraviețuit”, a spus ea.
Narusova a declarat că a trimis o solicitare Ministerului rus al Apărării pentru a confirma aceste informații, dar cererea sa a fost respinsă. „Un minister al Apărării care refuză să spună dacă (informația) este corectă sau nu? Cum se poate așa ceva?”, a întrebat ea.
Ulterior, senatoarea a fost întreruptă și i s-a spus că toate dovezile au fost furnizate de o „anchetă a Federației Ruse”.
Rusia a declarat miercuri că 498 dintre soldații săi au fost uciși în Ucraina și de atunci nu a mai actualizat acest număr.
Ucraina susține că numărul real al victimelor rusești este mult mai mare. Forțele ucrainene au anunțat sâmbătă că Rusia ar fi pierdut 10.000 de militari în timpul invaziei.
Cifrele sunt greu de calculat. Luni, deci în urmă cu cinci zile, oficiali americani și europeni citați de New York Times estimau că Rusia ar fi pierdut în jur de 2.000 de soldați.
Narusova, despre drama mamelor soldaților ruși uciși în Ucraina
Declarația senatoare Liudmila Narusova, scrie Sky News, a fost una neobișnuită, care a întrerupt o sesiune a Consiliului Federației Ruse dedicată adoptării legii care pedepsește răspândirea „știrilor false” despre forțele armate ale Rusiei.
Este aceeași lege care a forțat ultimele surse media din Rusia, printre care prestigiosul ziar independent Novaia Gazeta, să își înceteze relatările despre război, în caz contrar, jurnaliștii riscând 15 ani de închisoare.
Narusova a fost de altfel una dintre puținele voci care au ridicat întrebări despre pierderile militarilor ruși și au criticat lipsa de informații.
Nu este pentru prima dată când Narusova vorbește despre pierderile de vieți suferite de armata Rusiei, dar și despre dezinteresul aparent al guvernului de la Moscova față de această dramă.
Într-o declarație pentru Dojd TV (TV Rain) – între timp închisă din cauza cenzurii impuse de Kremlin – senatoarea a deplâns situația mamelor care și-au pierdut copiii în război.
„Am fost la Comitetul Mamelor Soldaților, care este pur și simplu inundat de apeluri și scrisori de la mame care au pierdut legătura cu copiii chemați acolo (în Ucraina). Nu au nimic de pierdut, caută informații. Au văzut fotografii ale fiilor lor și au început să ia legătura și au aflat că unul e în captivitate, altul a murit. Dar ideea de a colecta cel puțin trupurile morților pur și simplu nu merită”, a spus senatoarea zilele trecute.
Moartea suspectă a mentorului lui Putin
Narusova este văduva lui Anatoli Sobceak, fost primar al orașului Sankt Petersburg, fost șef și mentor al lui Vladimir Putin.
Circumstanțele morții lui Sobceak rămân cel puțin neclare, scria în urmă cu câțiva ani site-ul Europa Liberă. După ce a pierdut la limită candidatura pentru un al doilea mandat de primar, el a fugit din Rusia în 1997, pe fondul unor acuzații de corupție.
După doi ani petrecuți în Franța, Sobceak s-a întors acasă pentru a-l sprijini pe Putin, care îi luase locul lui Boris Elțîn, bolnav, în funcția de președinte, și care candida la alegerile oficiale din martie 2000.
În timpul unei deplasări de campanie din 19 februarie 2000 în exclava vestică a Rusiei, Kaliningrad, Sobceak, în vârstă de 62 de ani, a murit într-o cameră de hotel, aparent în urma unui atac de cord. Dar relatările presei au sugerat mai târziu că acesta ar fi fost otrăvit. Suspiciunile au crescut și mai mult atunci când cei doi foști agenți KGB care călătoreau cu Sobceak au fost ulterior împușcați mortal.
Narusova, care a fost fotografiată la înmormântarea soțului ei stând între Putin și fiica ei pe atunci adolescentă, Ksenia, a fost citată la scurt timp după aceea spunând că „nu a venit încă timpul” să spună adevărul despre moartea soțului ei.
În 2015, într-o discuție cu Europa Liberă, Narusova a subliniat însă că soțul ei – susținător al lustrației post-sovietice – a reprezentat o amenințare pentru alți aliați ai lui Putin, în special pentru cei care au ajuns la liderul de la Kremlin din rândurile KGB-ului.
„Aceștia și-au dat seama că influența sa asupra viitorului președinte era foarte mare, nu din cauza banilor sau a intereselor de afaceri, ci din cauza interesului său pentru statul de drept”, a spus ea.
„Vă amintiți cum în primii ani de președinție, Putin vorbea mereu despre „domnia legii” și despre o „țară guvernată de lege”?”, a spus ea.
„Dar ce vedem astăzi? Se deschid dosare penale împotriva opoziției politice. Fiicei mele i s-a transmis un mandat de percheziție într-un mod complet ilegal. Tot ceea ce Sobceak a avertizat atunci se întâmplă acum, în mod cinic, pe bune”, a mai spus Narusova.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia