„Fapta nu există” sau „nu este prevăzută de legea penală” și „nu există probe”, acestea sunt temeiurile legale în baza cărora judecătorii de la ÎCCJ au dispus achitarea lui Voiculescu.
Afacerea cu „păcănele” și petreceri cu interlopi
Senatorul PNL a fost trimis în judecată de DIICOT în iunie 2013. Faptele de care el este acuzat s-au petrecut începând cu 2009, pe când Voiculescu era ofiţer de poliţie și lucra la IPJ Olt. Presa locală dezvăluie că, pe atunci, poliţistul petrecea cu interlopii. Dovadă sunt imaginile filmate în decembrie 2009, la o petrecere dată de Bercea Mondialu, unde, pe lângă actualul senator, a mai fost prezent şi Emi Pian, pe atunci șef al clanului Duduienilor.
Potrivit DIICOT, Liviu Voiculescu făcea controale în sălile de jocuri de noroc și, după ce a văzut câţi bani se câștigă din exploatarea aparatelor de tip „Slot Machine” (n.r. – „păcănele”), a decis să-şi deschidă o afacere similară, fiind ajutat de Leonard Poteraş, administratorul unei săli de jocuri.
Noua firmă era deținută de soția lui Voiculescu și de un coasociat, cooptat de polițist în afacere. Fiecare deținea câte 25 de „păcănele”, „neomologate și neavizate”, acuză DIICOT, iar Voiculescu era ajutat de Poteraș să-și amplaseze aparatele de joc prin diverse locații.
În urma unor controale efectuate de alţi poliţişti, telefonul lui Poteraș a fost pus sub interceptare, și aşa au picat în plasa DIICOT inspectorul de poliţie Liviu Voiculescu, zis „Mamba”, dar şi şeful lui, comisarul de poliție Laurenţiu Lazăr, zis „Tătuţu”, şi colegul de birou al acestuia, inspectorul de poliţie Bogdan Gheorghiceanu.
DIICOT spune că cei trei poliţişti, împreună cu angajați ai Ministerului de Finanțe și ai Serviciului Județean de Metrologie Legală Olt, desfășurau activități comerciale ilicite din sfera jocurilor de noroc, fiind organizați sub forma unui grup infracțional organizat. Poliţiştii asigurau protecţia, iar ceilalţi membri ai grupului infracțional organizat „acționau asupra memoriilor aparatelor, prin ștergerea impulsurilor care se înregistrau în timpul exploatării acestora, organele fiscale fiind în imposibilitatea stabilirii vreunei taxe către bugetul de stat”, se arată în rechizitoriu.
În decembrie 2012, DIICOT anunţa că a destructurat acest grup infracţional organizat şi că se fac percheziţii la domiciliile celor 24 de învinuiţi, din Olt şi Dolj.
A dat 43.000 de euro, ca să scape de proces
În 2013, Voiculescu a dat 43.000 de euro, sperând că va reuși să influenţeze procurorii și că nu va fi trimis în judecată, spune DIICOT. „În acele momente ale mele, probabil sub presiunea acestei chestiuni, am avut această slăbiciune”, mărturisea anul trecut senatorul Voiculescu ziarului Libertatea.
Banii lui au ajuns la un controversat afacerist local care îl asigurase că totul se rezolvă dacă dă 50.000 de euro pentru „cineva la DIICOT, mult mai influent decât procurorul de caz, o persoană peste care procurorul de caz nu poate să treacă şi care îi garantează că nu va fi trimis în judecată”.
Când DIICOT l-a anunţat dosarul va fi trimis în instanță, Voiculescu a mers la prietenul lui şi a înregistrat cu telefonul toată discuţia lor, iar apoi a dus înregistrarea la DNA şi a făcut un denunţ. Prietenul a fost condamnat la 4 ani de închisoare, pentru trafic de influenţă, dar Voiculescu nici nu a fost pus sub acuzare pentru că legea prevedea că nu este pedepsit cel care „denunţă autorităţii fapta, mai înainte ca organul de urmărire să fi fost sesizat pentru acea faptă.”
Procesul durează de 9 ani
În iunie 2013, DIICOT l-a trimis în judecată pe Liviu Voiculescu, alături de alți zece inculpați. După jumătate de an, dosarul a fost declinat de Curtea de Apel Craiova către Tribunalul Dolj, unde a stat doi ani în camera preliminară.
În 2015, Voiculescu şi-a dat demisia din poliţie şi s-a înscris în PNL, iar un an mai târziu, el a devenit primar de comună.
În decembrie 2017, şase inculpaţi din dosarul DIICOT au fost condamnați cu suspendare, iar ceilalți cinci, printre care şi Voiculescu, au fost achitați. Și atunci, Tribunalul Dolj a decis că „fapta nu există”. DIICOT a atacat sentinţa, iar Curtea de Apel Craiova a decis, în aprilie 2019, rejudecarea procesului.
În 2020, Liviu Voiculescu a candidat la alegeri, în fruntea listei PNL Olt, şi a fost ales senator. Dată fiind noua calitate de parlamentar, Tribunalul Dolj a trimis dosarul în care el este inculpat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Azi, după un an, judecătorii au decis achitarea senatorului PNL, dar și a celorlalți doi polițiști implicați în dosar. Decizia instanței nu este definitivă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro