Cu toate acestea, el precizază că, la nivelul Guvernului, sunt analizate mai multe scenarii pentru majorare.

“Din informaţiile pe care le am, posibilitatea majorării pensiilor cu 40% este destul de redusă, însă ştiu că la nivelul Guvernului sunt analizate nişte scenarii, care vizează operarea unei majorări a pensiilor, dar nu cu 40%”, a spus Fenechiu la RFI.

El a subliniat că “elasticitatea bugetului este redusă”.

“Între România şi nişte procente, lăsând la o parte orice formă de ipocrizie, eu cred că există o responsabilitate, atât politică, cât şi personală şi cred că în momentul în care pui mâna pe pix şi semnezi o asemenea măsură sau când ridici mâna şi votezi, trebuie să fii conştient. (…) Elasticitatea bugetului este redusă, iar luarea unor măsuri pentru câteva procente poate arunca România, în acest context european şi mondial în care suntem, într-o situaţie total nefavorabilă, iar dacă ai puţină responsabilitate, poţi să-ţi asumi chiar şi riscul pierderii unor procente, poate chiar a alegerilor, dar să eviţi să intri în istorie ca un Guvern care eşti groparul României”, a răspuns liberalul, întrebat dacă PNL îşi asumă costurile electorale ale nemajorării pensiilor cu 40% şi nedublării alocaţiilor copiilor, într-un an cu două runde de alegeri.

Daniel Fenechiu a indicat că, în privinţa majorării alocaţiilor, la nivelul Guvernului sunt verificate mai multe scenarii.

Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a declarat duminică, la Digi24, că în privința creșterii pensiilor există două scenarii.

Primul scenariu se referă la o creștere cu 10% de la 1 septembrie, în loc de 40%, cât prevede actuala lege a pensiilor.

Despre acesta scenariu, Cîțu a spus că “și așa reprezintă un efort enorm, având în vedere starea economiei și faptul că veniturile la buget scad”.

Ministrul Finanțelor nu a vrut să prezinte și al doilea scenariu, despre care a lăsat să se înțeleagă că va presupune tot o creștere. El a menţionat că va prezenta mai întâi premierului Orban această propunere.

 
 

Urmărește-ne pe Google News