„Există un punct de pornire bun, şi anume că atât de mulţi români primesc acum viză pentru a veni în SUA”, a spus el, adăugând însă că problema e legată de rata de refuz ridicată în rândul celor care aplică pentru viză.

„Am discutat cu ambasadoarea (n. red. Kathleen Kavalec) şi vom analiza asta, pentru a vedea dacă putem ajuta. Vreau să încerc să ajut. I-am spus asta premierului Nicolae Ciucă. Nu există garanţii că se poate face mâine, dar cred că este o cerere legitimă. Ştim că înseamnă mult pentru români. Vrem să fie trataţi corect”, a mai declarat Durbin.

În cadrul aceleaşi întâlniri, senatoarea Jeanne Shaheen a spus că au convenit cu ambasadoarea SUA la București să lucreze cu România asupra chestiunii eliminării vizelor. Ea a recunoscut însă că ar fi „foarte dificilă” o schimbare de legislaţie în Congresul SUA şi că trebuie să se lucreze în „parametrii legali” existenţi.

Dick Durbin şi Jeanne Shaheen, membri democraţi ai Senatului SUA, au încheiat în România un turneu în Europa care a mai cuprins participarea la Conferinţa de Securitate de la Munchen şi o vizită în Georgia. În România, unde s-au aflat pentru prima dată, au vizitat baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu şi s-au întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă.

Condiție pentru ridicarea vizelor: rata de respingere 3%

România încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, astfel încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile. Până acum însă, țara noastră nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani privind rata de refuz a vizelor, adică 3%. În 2022, țara noastră era la un procent de 17%, potrivit ambasadorului român în SUA, Andrei Muraru.

În 2021, rata de refuz pentru România a fost de 17%, în 2020 a fost de 10%, iar în 2019 procentul a fost de 9%, potrivit unui document publicat de Departamentul de stat al SUA în vara lui 2022.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a pus anul trecut la dispoziția românilor un pliant online cu pașii de urmat pentru a aplica la viza de SUA. Instituția condusă de ministrul Bogdan Aurescu a precizat că este foarte important ca oamenii să nu aplice pentru viză dacă nu îndeplinesc condițiile cerute de SUA și explicate în pliant, altfel procentul de respingere va rămâne ridicat.

România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.

 
 

Urmărește-ne pe Google News