Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari de la PSD, a fost aprobată de Senat cu 68 de voturi ‘pentru şi 13 abţineri.
Potrivit unui amendament adoptat de plen, ursul a fost eliminat de pe lista cu animale pentru care vânarea este interzisă.
Astfel, ursul a fost inclus, pe o perioadă de cinci ani, pe lista cu animale care pot fi vânate în anumite perioade.
Pentru urs, aceste perioade sunt 1 aprilie – 30 mai şi 1 septembrie – 1 decembrie, iar cuantumul despăgubirilor în cazul unor fapte ilicite este de 20.000 de euro în care vânarea este permisă şi 40.000 de euro în afara acestor perioade.
Senatorul UDMR Tanczos Barna a arătat că legea vine în ajutorul fermierilor şi în apărarea vieţii oamenilor.
El a explicat că în prezent „nu există vânătoare, ci doar intervenţie în cazul urşilor care au generat deja pagube sau au atacat oameni”.
„Nu există un program de optimizare sau management al populaţiei. Înainte de 2016, existau cote de intervenţie, poate că ele nu au fost administrate perfect, dar ar trebui să revenim la un program de optimizare a populaţiei de urs”, a adăugat Tanczos Barna.
Mihai Goţiu, senator USR, a afirmat, în plen, că „trebuie să discutăm şi despre un elefant din sufrageria acestei legi”, el criticând amendamentul din comisie, adăugat pe ultima sută de metri.
„Prevederea conform căreia pentru 5 ani se trece la posibilitatea de a vâna urşii este o încălcare a directivelor europene şi a Constituţiei”, a spus Goţiu, arătând că USR nu va vota această lege. El a respins argumentul privind atacarea oamenilor de către urşi, atâta timp cât oamenii le încalcă teritoriul.
Senatorul Gabi Ionaşcu a precizat că în lege nu sunt prevăzute măsuri preventive. „Ar fi fost necesar întâi să gândim măsuri preventive, de genul relocării, a asigurării hranei”, a spus acesta.