- Conform amendamentului votat astăzi, fapta unui funcționar public care produce cu intenție un prejudiciu mai mic de 250.000 de lei nu ar mai fi considerată infracțiune. Proiectul va ajunge la Camera Deputaților, for decizional.
- Sub pragul menționat, fapta constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei până la 100.000 de lei, dacă e săvârșită din culpă. În cazul în care fapta nu e din culpă, amenda este cuprinsă între 20.000 și 200.000 de lei.
- Fapta se prescrie după 5 ani de la data săvârșirii.
Senatorii Opoziției nu știau de amendament
Introducerea proiectului de lege inițiat de guvern a fost o surpriză pentru majoritatea senatorilor Opoziției. Raportul final a fost dat miercuri dimineața, chiar înaintea votului din plen. Proiectul a fost inițiat de Guvern și trimis în Parlament la finalul anului trecut, pe 29 decembrie.
În expunerea de motive se precizează că se dorește modificarea Codului Penal pentru a-l pune în acord cu deciziile Curții Constituționale.
Pragul valoric privind abuzul în serviciu nu apare în forma trimisă de Guvern în Parlament. Modificarea a fost făcută miercuri dimineața.
La fel ca OUG 13 din 2017
Dezincrimarea abuzului în serviciu a fost parte a OUG13 din 2017, emisă de guvernul Grindeanu, în care ministru al justiție era Florin Iordache.
Articolul cu abuzul în serviciu din Ordonanța 13 stabilea un prag de 200.000 de lei. După protestele masive, în care sut de mii de români au ieșit în stradă, guvernul PSD a abrogat OUG13.
Liviu Dragnea a fost condamnat în mai 2019 pentru abuz în serviciu la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul angajărilor fictive.
În 2017, dacă un astfel de amendament trecea, Liviu Dragnea nu ar mai fi intrat la închisoarea.
Noua formă votată azi în Senat:
- Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică.
- Dispozițiile prevăzute privind condiția ca paguba să fie mai mare sau egală cu 250.000 de lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune de abuz în serviciu ori de neglijență în serviciu într-un interval de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești și de condamnare.
- Cu pedeapsă se sancționează și fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, îngrădește exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situație de inferioritate pe temei de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenența politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică, necontagioasă sau infecție HIV/SIDA
Senatul a impus un prag și pentru neglijența în serviciu
- Fapta funcționarului care, din culpă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu , nu îndeplinește un act prevăzut o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ și prin aceasta cauzează o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice saue ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
- Dispozițiile prevăzute privind condiția ca paguba să fie mai mare sau egală cu 250.000 de lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune de neglijență de serviciu ori de abuz în serviciu într-un interval de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare
Drulă: Ciolacu și Ciucă vor să dea liber la furat până la 250.000 de lei
„E legea care ne-a scos în stradă, cu sutele de mii, în 2017. E legea pe care am oprit-o atunci. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor să dea liber la furat până în 250.000 de lei”, a fost reacția președintelui USR, Cătălin Drulă.
„Ce reprezintă pentru îmbuibații din PSD și PNL 50.000 de euro? O nimica toată. Iohannis și Predoiu desăvârșesc ce a început în 2017 Dragnea”, a susținut și Stelian Ion, fost ministru al Justiției.
Președintele Comisiei Juridice din Senat, Niculescu Țăgârlaș (PNL), a motivat votul prin faptul că Parlamentul trebuia să modifice legea în acord cu deciziile Curții Constituționale.
„Reprezentanții Coaliției de guvernare au formulat amendamente care au fost dezbătute și au fost admise de către comisia juridică, fiind integrate în cadrul raportului. Senatul este prima cameră sesizată”, a precizat senatorul PNL.
Proiectul merge acum la Camera Deputaților, care este cameră decizională.
pikpik • 29.03.2023, 15:54
E legal så fii hot. Bine cå ajung la puscårie båtranele ce vand leustean si lobodå.
IulianS • 29.03.2023, 15:46
Ce va mirati așa? 50000 e mărunțiș pentru băieți, doar n-o să-i deranjați pentru atâta lucru. Săracilor ce sunteți!
SignumLeonis • 29.03.2023, 15:39
E democratie?! Daca unii zic ca da, vorbim de una foarte prost inteleasa si disfunctionala total in Romania! Democratia nu inseamna legi abuzive care sa privilegieze o anumita "casta" si "ceilalti" sa protesteze daca nu le convine!!! La noi in tara, din pacate e abuz de putere, la toate nivele! Si acum acest abuz de putere e reglementat legal! Li se inchide gura avertizorilor de integritate, care si asa cu greu s-au facut auziti. Cu greu si mult curaj! Dumnezeu sa aiba mila de cei multi si napastuiti, deja incapabili de reactie, spre satisfactia deplina a clasei politice de la putere.