Principalele prevederi ale noului proiect:
- Se interzice ca pensia să fie mai mare decât venitul net din perioada de activitate;
- Se interzice cumulul a mai multe pensii speciale;
- Se introduce o impozitare progresivă, 15% peste ce depășește salariul mediu brut;
- Scade baza de calcul pentru militari, polițiști prin eliminarea a cinci sporuri.
Cu 78 de voturi pentru și 36 de contra, noul proiect privind pensiile speciale a fost votat în Senat. Au fost prezenți doar 114 de senatori, în timp ce alți 22 de senatori au lipsit de la vot. Printre absenți se numără mai mulți membri ai Guvernului, inclusiv premierul Nicolae Ciucă.
Proiectul nu respectă în totalitatea cerințele asumate de România în PNRR, recunosc, sub protecția anonimantului, chiar și lideri din coaliție.
Marius Budăi nu a fost prezent la dezbaterile și votul din Senat, ci l-a trimis pe Cristian Vasilcoiu (PSD). „Există o evaluare a impactului bugetar?”, l-a întrebat senatorul Mircescu (USR) pe secretarul de stat de la Ministerul Muncii.
Budăi și-a trimis secretarul de stat
„Există în raportul Băncii Mondiale mai multe scenarii pentru impact bugetar calculat pe 50 de ani și îl puteți găsi acolo, veți găsi acolo impactul bugetar până în 2070”, a fost răspunsul oferit de reprezentantul Ministerului Muncii, fără să indice exact impactul bugetar.
„Nu trebuie să merg la raportul Băncii Mondiale. Vă întreb dacă, ca inițiator, aveți sau nu impactul bugetar? Nu mă trimiteți să citesc la Banca Mondială. Aveți sau nu impactul bugetar?”, a replicat senatorul Mircescu.
Problema impactului bugetar a fost ridicată în luna februarie și martie și de Comisia de buget-finanțe din Senat. Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe nu au trimis vreun răspuns concret privind impactul bugetar pentru a se putea da avizul privind proiectul de pensii speciale.
„Am făcut ieri cu colegii de la Casa de Pensii rulări și duce la scăderi până la 81% a pensiilor de serviciu. Aveți datele în raport, vreți să citesc până mâine 20 de pagini din raportul de date economico-financiare”, a afirmat iritat secretarul de stat de la Ministerul Muncii pentru că i se cerea să prezinte impactul bugetar al noii legi.
Senatorii USR au criticat atitudinea reprezentantului Ministerului Muncii trimis să reprezinte Guvernul în fața Senatului.
PSD, PNL și UDMR au susținut noul proiect
PSD, prin vocea liderului de grup, a susținut că va vota proiectul pensiilor speciale.
„Din păcate, într-o perioadă a emoțiilor, argumentele logice nu mai sunt ascultate. Sunt cei care au introdus, în secret, noaptea, ca hoții, aceste prevederi în PNRR, fără nicio dezbatere publică. Ați ieșit pe ușa din spate a guvernării și încercați să luați ciorba de pe foc cu mâna altora”, a spus Oprea.
El a adăugat că propunerea legislativă a beneficiat de consultanța Băncii Mondiale.
Liderii PNL și UDMR nu au luat cuvântul la dezbateri, dar au susținut proiectul și amendamentele votate în Comisii privind pensiile speciale.
USR: Pensia lui Nicolae Ciucă, de 18.000, se va reduce cu 550 de lei
Senatorul Ștefan Pălărie (USR) a susținut de la tribuna Senatului că pensia de serviciu a premierului Nicolae Ciucă în valoare de 18.000 de lei va scădea cu 550 de lei, după aplicarea impozitului de 15%, introdus prin amendamentele PSD.
„Domnul Nicolae Ciucă va avea pentru primii 2.000 de lei impozit 0%, pentru bucățica între 2.000 – 7.000 va avea 10%, apoi 15% până la 18.000. Impactul este de 550 de lei. Nu știu care e economia statului român, cu 550 de lei tăiați la Nicolae Ciucă”, a spus senatorul Pălărie.
„Când domnul Pălărie va fi în Irak, Afganistan și șeful Statului Major, atunci să vorbiți despre generalul Ciucă în termenii ofensatori”, a afirmat Alina Gorghiu, președinta Senatului.
Premierul a fost apărat și de senatorul PNL Virgil Guran.
„Pensia nu e nici nesimțită, nici specială. E militară. Cei cu pensii mai mari au stat în teatre de operațiuni. Înseamnă să stai într-un cort la 50 de grade, să stai departe de familie șase luni, să ieși pe acolo din tabără și să vezi câte un coleg care a murit, să stai tot timpul cu teamă că poate exista un atac. Acolo ești plătit în plus și contribui în plus”, a declarat senatorul PNL de la prezidiu.
În timpul ședinței de plen, dar și înaintea ei, senatorii USR au protestat față de actuala formă a proiectului privind pensiile speciale.
De la balconul Senatului, ei au afișat un banner pe care scria: „Tăiați pensiile speciale”, iar pe bănci au avut mai multe cartoane pe care era mesajul: „Tăiați pensiile speciale! Pierdem banii din PNRR!”.
Pensiile speciale, condiție pentru tranșa a treia din PNRR
Votul din Senat pentru pensii a fost dat în procedură de urgență, pentru a nu se depăși termenul din PNRR de 31 martie 2023.
Reforma pensiilor speciale și trecerea lor pe sistemul de contributivitate reprezintă o condiție asumată de România prin PNRR și face parte din tranșa a treia din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Surse din coaliție au declarat pentru Libertatea că sunt șanse mari ca proiectul să fie modificat în Camera Deputaților, dacă nu îndeplinește criteriile Comisiei Europene.
Votul final privind pensiile speciale se va da în Camera Deputaților. Reprezentanții USR, dar și cei ai AUR au anunțat că actuala formă a legii va fi contestată la Curtea Constituțională.