Intorsi din vacanta parlamentara cu chef de munca, senatorii din comisia juridica vor decide astazi care va fi soarta celor 9.000 de puscariasi cu infractiuni „usoare”, care asteapta de mai bine de un an de zile „sa li se ierte” prin lege „pacatele”.
Deputatii au fost de acord inca din timpul sesiunii trecute cu acest proiect de lege care gratiaza pedeapsa cu inchisoarea de pana la 5 ani inclusiv. De fapt Camera adoptase proiectul pe 16 decembrie 2001, insa a fost necesara reexaminarea lui ca urmare a respingerii de catre plenul Senatului. In acest moment controversatul proiect se afla in faza de discutie in cadrul comisiei juridice. Pentru ca e un proiect important, senatorii juristi vor „sa-l dea gata” astfel incat la inceputul sesiunii parlamentare acesta sa poata figura pe ordinea de zi a Senatului.
Potrivit textului votat de deputati se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoarea pana la 5 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda aplicate de instantele de judecata si se inlatura masura internarii intr-un centru de reeducare, luata de instanta pentru minorii care au savarsit fapte penale.
Initiatorii apreciaza ca circa 9.000 de condamnati pentru infractiuni „usoare” vor beneficia de clementa legii. Masura a fost luata atat pentru decongestionarea penitenciarelor, a caror capacitate de „cazare” a fost depasita cu 40%, cat si pentru a se aplica asupra infractorilor masuri de reeducare in speranta reintegrarii lor in societate.
Gratierea nu se aplica recidivistilor si nu vizeaza mai mult de 50 de fapte penale grave, printre care: infractiuni contra sigurantei statului, omorul, violul, talharia, violul de domiciliu, lipsire de libertate, acte sexuale cu minori, perversiuni sexuale, incest, furtul de autovehicule si furtul calificat, pirateria, inselaciunea, ultrajul, delapidarea, darea si luarea de mita, traficul de influenta, tortura, evadarea, falsul material in inscrisuri oficiale, falsul intelectual, deturnarea de fonduri, contaminarea cu SIDA sau cu boli venerice, trafic de stupefiante, falsificarea de alimente, proxenetismul, incaierarea, dezertarea, zborul neautorizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor sau materialelor nucleare si radioactive.
De asemenea, nu se gratiaza infractiuni reglementate prin legi speciale precum cea a protectiei mediului, prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.
Legea mai prevede ca cei care au fost gratiati se vor intoarce la inchisoare si vor executa restul de pedeapsa daca, in 3 ani de la gratiere, au savarsit cu intentie o noua infractiune.
„Iertarea” se va face pentru acele pedepse care au fost stabilite de instantele judecatoresti, ramase definitive la data intrarii in vigoare a legii. Nu este insa exclus, datorita „tergiversarii” votarii acestei legi, ca multi dintre cei care ar fi beneficiat de „facilitatile” legii sa-si fi ispasit deja pedeapsa.

 
 

Urmărește-ne pe Google News