În cadrul dezbaterilor, secretarul de stat în MDRAP Sirma Caraman a declarat că printr-un act normativ care a intrat în vigoare în 2016 chiriile pentru locuinţele ANL au crescut foarte mult din cauza că în calculul chiriei s-a introdus amortizarea.
„După o analiză atentă am introdus alţi indicatori de corecţie, anul fabricaţiei, veniturile persoanei şi atunci s-a redus foarte mult cuantumul chiriei – adică 40-45% faţă de ceea ce rezulta din calculul de până acum. Corecţia a fost făcută având în vedere că acest program – locuinţele ANL – are un caracter social. Prin ordonanţă se corectează acea eroare care ducea la chirii foarte mari pentru tinerii din locuinţele ANL”, a afirmat reprezentantul Guvernului.
Proiectul de lege privind aprobarea OUG 30/2017 pentru modificarea şi completarea art.8 din Legea nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe va intra în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.
Guvernul a adoptat proiectul de Ordonanță care prevede scăderea chiriilor ANL, pe 5 aprilie. Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat în ședința Executivului că, prin ordonanţa de urgenţă se ”îndreaptă o nedreptate făcută de guvernul anterior cu privire la chiriile percepute de autorităţile locale” și a precizat că au fost situații anul trecut în care o chirie de 70 de lei a ajuns la 700 de lei, pentru o familie.
Chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiază de locuinţe ANL vor fi diminuate şi vor fi calculate după noi criterii, raportate la venitul realizat pe membru de familie, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.