Senatorii-juriști au dezbătut, luni, proiectul de lege – depus de mai mulți parlamentari PNL și USR – de modificare a Legii nr. 370/2004 pentru alegerea președintelui României.
Propunerea legislativă a fost depusă în Senat în luna mai, și stabilește două interdicții pentru cei care vor să intre în cursa pentru prezidențiale. Astfel, nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 37 din Constituția României, republicată, pentru a fi alese sau care au fost alese anterior, de două ori, ca președinte al României.
În plus, ”nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au suferit condamnări penale definitive”.
Alina Gorghiu a depus în Parlament două propuneri legislative prin care se interzice persoanelor condamnate să candideze la alegerile prezidențiale și la alegerile parlamentare. Inițiativele îl vizau pe liderul PSD Liviu Dragnea, condamnat în dosarul Referendumului pentru demiterea președintelui Băsescu.
CCR a respins, anul acesta, sesizarea Avocatului Poporului în privința legii care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului. Judecătorii Curții s-au întrunit joi, 4 mai, pentru a cincea oară, pentru a lua o decizie în privința sesizării Avocatului Poporului. Este vorba despre legea care l-a împiedicat pe președintele PSD, Liviu Dragnea, să fie propus pentru funcția de premier, așa cum și-ar fi dorit social-democrații. Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul, în care a fost găsit vinovat pentru fraudă electorală.
Avocatul Poporului a sesizat la începutul anului Curtea Constituțională cu privire la Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, care prevede că nu pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în situaţie de incompatibilitate.