Prevenţia înseamnă accederea pe piaţă, nu vorbiţi de prevenţie, este un singru element pe care l-aţi atins, şi problema este mult mai complexă. Marea majoritate suntem medici şi suntem îpotriva fumatului, dar legea este extrem de superficială”, a transmis în cadrul comisiei senatorul UDMR Lasylo Attila, preşedinte al forului.

Şi Renică Diaconescu, senator PSD, spune că „nu există studii care să arate că aceste ţigarete sunt nocive”, pentru că au apărut de prea puţin timp. El a dat exemplul din Marea Brutanie, unde, de luna antifumat din luna octombrie, aceste ţigarete sunt prezentate ca alternativă pentru cei care se lasă de fumat, ca trecere de la fumatul activ.

„Doza este foarte mică, reduce tutunul de o sută de ori”, a spus Diaconescu, în comisie.

Emanuel Botnariu (PSD) a afirmat că a primit un studiu care arată că, într-adevăr, în populaţia tânără este un flagel, pentru că tineri îşi doresc să intre în rândul fumătorilor. El s-a referit la „efectul nefast” al publicităţii acestor ţigări.

„Mai aşteptăm un studiu, pentru a  vedea efectele nocive. Este o bătălie surdă între industrii, cum e şi cu băuturile răcoritoare”, a explicat senatorul PSD.

Dănăilă: Fumatul este, ca şi alcolismul, ca şi homosexualitatea, ca şi alte droguri, transmisă şi genetic, nu va dispărea niciodată

O afirmaţie interesantă a avut senatorul PNL Leon Dănăilă, care este şi neurochirurg.

„Fumatul este, ca şi alcolismul, ca şi homosexualitatea, ca şi alte droguri, transmisă şi genetic, şi nu o să dispară niciodată. Dar poate fi micşorat, că nu doar genetic sunt trasmise, ci şi prin educaţie. Dacă partea de educaţie o luăm în consideraţie, sigur că o să evităm mult acest fumat, dar nu o să dispară niciodată. Acum, cu banii pe care îi dăm, şi cu sistemele electronice, care au apărut, sunt de aceeaşi nocivitate ca şi ţigările obişnuite[, a spus senatorul PNL.

El a continuat: „Pe de altă parte, să ştiţi că fumatul are şi efecte benefice, are benefic asupra memoriei, pentru că excită, nicotina, trezeşte organismul şi este recomandat în maladia Alhzeimer. Sunt nişte studii, le-am citit”, a explicat Dănăilă.

Colegii i-au replicat că au citit cu toţii aceste studii dar s-au mai schimbat lucrurile de atunci.

Iniţiatorul proiectului, Cristian Ghica de la USR, afirmă că interesele pentru susţinerea ţigărilor electronice sunt foarte mari, şi de aici reacţia de respingere din partea colegilor de la Putere.

USR: Există un lobby, în anii 50, nu numai că părea că era foarte sigur să fumezi, dar era şi foarte cool

Senatorul USR nu a fost mulţumit cu explicaţia că în acest moment se lucrează la Legea sănătăţii mintale, care are un capitol dedicat adicţiei., şi care include şi acest tip de ţigări.

„Presupun că există un lobby. Pe de altă parte, am înţeles punctul de vedere al colegilor mei care susţin necesitatea rezolvării aspectelor referitoare la taxare şi reclame. (…) Aplicarea proiectului ar fi benefică. Sunt două chestii care pot merge în paralel la fel de bine. În anii 50, nu numai că părea că era foarte sigur să fumezi, dar era şi foarte cool. Şi au murit zeci de milioane de oameni din cauza bolilor asociate fumatului. (…) Dispozitivele electronice de fumat sunt de dată recentă şi nu pot fi făcute studii. Un studiu serios se face după minim 10 ani”, a spus Cristian Ghica.

Printre susţinătorii interzicerii ţigărilor electronice în spaţiul public se află şi secretarul de stat Raed Arafat.

„900% creştere în utilizarea ţigărilor electronice în şcoli, în perioada 2011-2015. Un răspuns clar la cei care spuneau că astfel de produse nu sunt destinate copiilor şi nu influenţează adolescenţii. Vorbim de ţigările electornice care se află pe piaţă mult înaintea dispozitivelor care încălzesc tutunul. Urmează să vedem în viitor şi impactul noilor dispozitive intrate pe piaţă recent. Este clar că trebuie acţionat urgent prin interdicţia promovării şi a utilizării în spaţiile publice aplicând reguli similare celor aplicabile ţigărilor clasice pentru toate aceste dispozitive!, a scris recent Arafat pe Facebook.

Raed Arafat a venit şi la Interviurile Libertatea Live pentru a explica de ce este necesară impunerea de restricţii pentru ţigările electronice şi dispozitivele care încălzesc tutunul.

Secretarul de stat a vorbit și despre propunerea de a delimita sectorul public de cel privat și de a le interzice medicilor să lucreze simultan în ambele sectoare, după creșterea salariilor cu peste 100%.

 
 

Urmărește-ne pe Google News