Scăderea CAS de la 1 octombrie a stârnit o adevărată furtună pe scena politică românească. Victor Ponta şi Traian Băsescu au început să se învinovăţească reciproc de sabotarea economiei autohtone.
În vreme ce şeful Guvernului susţinea sus şi tare că măsura este benefică şi va avea ca efecte creşterea numărului de locuri de muncă, preşedinţia vorbea de creşterea deficitului bugetar în 2015.
Tocmai de aceea, preşedintele a cerut reexaminarea legii şi a cerut sursele care să acopere acest deficit. Senatorii nu au fost de acord, ieri, cu cererea preşedintelui de reexaminare a legii privind reducerea CAS de la 1 octombrie cu 5%.
Şeful statului o mai poate amâna
În cazul în care deputaţii vor proceda la fel, proiectul de lege va fi trimis spre aprobare lui Traian Băsescu. De această dată, preşedintele nu mai poate respinge legea, însă mai poate amâna intrarea ei în vigoare în cazul în care sesizează Curtea Constituţională, pe motiv că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului încalcă legea supremă în stat.
În cazul în care nu va putea sau nu va dori să apeleze la această ultimă armă, Băsescu va aproba legea, chiar dacă guvernanţii nu i-au spus de unde vor veni banii care să acopere deficitul reducerii contribuţiilor de sănătate. Senatorii ASL nu au votat proiectul, fiind, în această situaţie, aliaţi ai lui Traian Băsescu.

Urmărește-ne pe Google News