Daniel Zamfir a arătat că a întâlnit o nedreptate pe care nu și-o imagina, în relația băncilor cu clienții.

”Sunt frecvente cazurile când oamenii își cumpără mașini în leasing, în cinci ani, iar dacă, după trei ani, nu mai plătești ratele, societatea îți ia mașina și apoi mai plătești cei doi ani până la terminarea contractului. Mi se pare corect ca, după ce ți se ia mașina, să nu mai plătești, după ce nu mai ești în posesia mașinii. Bunul nu îl mai ai, ai plătit avansul, ratele pe cei trei ani, care reprezintă 80% din valoarea mașinii, iar societatea vinde după aceea mașina, astfel că nu are cum să iasă în pierdere”, a explicat Zamfir.

Potrivit senatorului, să mai ai de plătit și următorii doi ani, deși nu mai ești în posesia mașinii, i se pare profund incorect.

Daniel Zamfir a mai afirmat că a depus în Parlament un alt proiect, care se referă la retractul litigios, adică cel executat, căruia i s-a luat casa, să răscumpere bunul respectiv la dublul valorii cu care a fost cumpărat de firma de recuperare.

Zamfir a explicat că în prezent casele și alte bunuri ale oamenilor care nu mai pot plăti ratele nu le valorifică băncile, ci niște societăți de recuperare, care plătesc băncilor doar 5% sau 7% din valoarea bunului resperctiv.

”Este o înțelegere între ei, astfel că eu propun ca proprietarul să poată să răscumpere bunul, la dublul valorii plătite de societatea de recuperare.

Daniel Zamfir a mai spus că prevederea sa nu este nouă, pentru că retractul litigios era în Codul civil, din anul 2011.

”Haideți să vedem dacă băncile vor mai plăti la prețuri de doi lei recuperatorilor”, a spus Zamfir.

Senatorul le-a dat și un sfat celor care au contracte cu societăți non-bancare, așa numitele IFN-uri: să se uite foarte atent la dobânzile penalizatoare.

Potrivit președintelui Comisiei economice din Senat, băncile și ANPC și-au întețit activitatea de control, iar băncile au mai curățat contractele de clauze abuzive, și acesta a fost un efect al legii dării în plată.

Citește și: Ministrul de Finanțe anunță o nouă taxă de solidaritate, de 2%, din 2018. „Există o directivă europeană care ne obligă”

 
 

Urmărește-ne pe Google News